Micul blestem al micului oras

portile cetatiiTragem aer in piept, strangem din buci si spunem cu putina amareala: nasol sa stai intr-un oras mic!
Nu e prima oara cand auziti asta, jumate dintre voi chiar simtiti treaba asta. De doua lucruri ma leg, nu vreau sa ma intind. 

Locuri de munca mai putine.
Aici nu sunt 263 mall-uri si nici 387 firme de distributie la care sa angajezi sofer. As vrea sa pregatesc costumele de la teatru… ghinion! n-avem teatru. As vrea sa curat scena de la Opera… ghinion! n-avem nici opera. Mi-ar placea sa tai bilete la cinematograf… ghinion! cinematograful, in zilele lui bune, are 15 oameni la blockbuster-ul “Quantum of Solace”. Avem un mall din care magazinele pica rand pe rand, cateva cafenele unde cine e angajat nu prea vrea sa plece (n-are unde sa se mute), nici cantaret la biserica nu poti, e plin de ei ca avem facultate de teologie.
Greu si foarte greu iti gasesti de lucru. Nu mai zic in perioada asta…

Distractie, divertisment, cultura.
Sunt doua besite de cluburi, pline de frigidere, cateva restaurante seci, locuri unde nu ma pot distra. Divertisment? Tot astept sa-l vad si eu pe Piersic in actiune. Cred ca moare, saracu’, si nu ne mai intalnim sa-i dau autograf. Ce stand-up comedy, ce laser tag, ce parc de distractii, deja vorbim de lucruri vazute doar la tv. Concerte doar doua ori pe an: la zilele orasului si la festivalul berii. Si acolo vin Mandinga, Voltaj sau Cristina Rus. Fain! Hai sa ne ardem in cur in spatele scenei. Parazitii cred ca nici nu stiu unde e Alba Iulia pe harta, n-au calcat niciodata pe aici.
Spuneam si mai sus ca nu avem teatru, opera, muzee la care sa se merite sa te duci, la cinema pute ca in baia din ultima crasma: a pisat. Nu poti merge cu fata, va zice ca asta iti este nivelul.

E trist. Iti vezi prietenii cum merg sa-si caute de lucru in Cluj, in Bucuresti, unii isi fac masterul in orasele alea doar ca sa scape de satul asta resedinta de judet. Ai da si tu 20 de lei pe un bilet la teatru. Nu ai unde, la casa de cultura s-a facut sala de forta. Acolo se umfla capdetabla. Bine ca e recunoscut ca fiind un oras tare frumos, altfel ma cac cand aud treaba asta…

Sursa foto

About Author: Andrei

6 thoughts on “Micul blestem al micului oras

 1. March 24, 2009 at 06:36

  Urasc orasele mici intocmai din cauza a ceea ce ai descris tu. Mai grav e ca in ultima vreme si Iasul a inceput sa mi se para sufocant. Tre’ sa caut alt oras mai mare :D.

 2. March 24, 2009 at 10:27

  of, amice… eu imi petrec destul timp, lately, intr-un mandru oras de 10 000 de suflete pagane si obosite. ma crezi ca m-au pus sa imi termin berea mai repede, pe la 10 jumate’ seara, in unicul bar decent de acolo, doar ca barmanul se simtea obosit si noi eram ultimii clienti?!

  zice bine cea de deasupra mea, se propaga chestia asta catre marile orase. o fi oare fiin’ca cei din cele micute se tot muta in aste mari?!

  Ultimul articol scris de envi: de vorba cu maruntaiele mele…

 3. March 24, 2009 at 12:14

  @Silvia: totusi, Iasi-ul nu e mic, altfel se misca lucrurile pe acolo

 4. March 24, 2009 at 12:17

  @envi: chiar daca eu, taran de oras mic, ma mut intr-un oras mare, nu le iau pita din gura celor de acolo. Avem loc unul de altul la teatru, la un film bun, sigur este loc pentru amandoi la un spectacol de umor. Poate cu locurile de munca… poate.

 5. March 24, 2009 at 17:46

  Dupa 5 ani de Iasi, declar cu mina pe inima ca m-as muta si miine. Il cunosc, il rascunosc, se cere ceva nou :D. Comparativ cu un oras mic, lucrurile se misca intr-adevar altfel. La cit e de ridicat in slavi insa… intre ceea ce se spune despre el si ceea ce se intimpla in realitate exista o diferenta.

  Ultimul articol scris de Silvia: Daca spui tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *