Legende din sud

In weekendul petrecut in capitala am auzit cateva chestii legate de orasul meu, legende urbane stiute si spuse pana si de oamenii ce n-au calcat vreodata pe aici.

Povesti, de Petre Ispirescu
1. Alba Iulia n-are semafoare. Sunt multe, destule, suficiente, enervante
2. In Alba Iulia exista o singura strada. Ideea e ca daca intri dinspre Sebes (Sibiu) si vrei sa mergi la Cluj, poti sa tii acelasi drum
3. In Alba Iulia sunt putine masini. Chiar prea multe pentru aproximativ aceleasi drumuri ca si acum 20 de ani

Reale
1. In Alba Iulia sunt salarii mici. Da, intr-adevar avem niste lefuri cu care in Bucuresti nu te-ai descurca o luna intreaga. Pentru noi, 1200 de lei e un salariu interesant
2. Alba Iulia e un oras prea linistit. Da, e un oras fara multe cluburi. N-are in fiecare saptamana evenimente. Alba Iulia e un oras pe care-l poti vizita ca sa vezi ceva extraordinar din istoria romanilor, sa admiri femei frumoase ori sa te relaxezi.
3. Soferii din Alba sunt prosti. Chiar sunt printre cei mai tampiti din tara, daca nu primii. N-am o explicatie, dar asta e un mare adevar.

Despre cat de murdar e Bucurestiul si cat sunt de jegosi oamenii de acolo (nu bloggerii) n-am chef sa scriu acum. Dar prin comparatie, aici e bine, e chiar foarte bine. Avem apa, avem sapun, avem vocabular, avem respect, avem cei 7 ani de acasa.

Related posts:

  1. Hai sa ne blocam… renal!
  2. Cetatea Alba Iulia in poze
  3. Se intampla in Alba Iulia (1)
Tweet

Etichete: ,

Comments: 25 Responses

  1. Te sustin. N-am fost pana acum in Alba Iulia,dar am vazut Bucurestiul si jegurile de oameni care pot exista acolo,deci orice poate fi mai bun decat Bucuresti. Pacat ca era candva micul Paris,ca acum e marea mizerie.

  2. Io tot timpu ma feresc cand vad o masina cu numar de alba, is cei mai praf din cati am intalnit. :) sa nu mai zic de o masina cu numere de alba si lamaile in geam :) )

  3. Legende, ne-legende, dar de cand am vazut Cetatea Alba Iulia (poze) aici pe blog abia astept sa fac o vizita pe acolo. :)
    P.S I’m not from Bucharest! :D

  4. @Maka: ai vazut vreodata cum se strang gunoaiele la cate un grilaj sau ceva similar intr-un rau? Asa se intampla si in Bucuresti (eu stau in Bucuresti, asa ca nu sariti cu gura), unde se aduna multe gunoaie pe langa oameni corecti si onesti.

  5. ce vrei sa zici cu soferii?

  6. vad ca te-au suparat rau de tot miticii.

  7. Legat de faza cu soferii e simplu: in afara de Alba Iulia, in jud. Alba nu sunt orase. Sunt cateva orasele foarte mici si lipsite de trafic. Daca nu esti constrans sa circuli corect nu vei respecta regulile. Si o spun din perspectiva unui om care conduce in Cluj, dupa ce si-a luat permisul cu Crisan, conducand pe ruta Octavian Goga - Incoronarii-1 Dec 1918-Catedrala.

  8. Cei mai prosti soferi raman cei din CS - Cap Sec :) )

  9. legat de chestia cu soferii nu prea sunt de acord. Eu sunt din Cugir dar de aproape 10 ani stau in Timisoara. In Alba iulia e un deliciu sa conduci. Legat de chestia cu orasele mari din judet acelasi lucru cred ca e in toata tara. Cel putin in Timis in afara de Timisoara nu prea mai sunt orase mari. In Arad la fel. Daca tot a vorbit cineva de cei din CS nu pot sa pierd ocazia sa nu ii amintesc si eu. Apoi ar fi cei cu numere de GJ si AR :D

  10. “Despre cat de murdar e Bucurestiul [...] n-am chef sa scriu acum. Dar prin comparatie, aici e bine, e chiar foarte bine. Avem apa, avem sapun, avem vocabular, avem respect, avem cei 7 ani de acasa.”
    PERFECT! De acord!
    Mie imi place Alba Iulia (nu doar pentru ca sunt albaiulian). Imi place si Brasov (foarte mult), putin de tot si Cluj Napoca, Constanta (dar din pacate ei tind sa devina un al doilea Bucuresti).

  11. :) ))))))))))))))))))))) mda

  12. peste tot sunt soferi aiurea. eu sant curios cum sunt strazile :)

  13. asta cu “cat de jegos e bucurestiul si cat de jegosi sint bucurestenii” este discutabila. gandeste-te ca in ultima vreme (cam ultimii 40 de ani) s-a produs o migratie considerabila a populatiei din afara bucurestiului in bucuresti. nu cred ca stiu pe cineva care sa fie bucurestean get-beget, cu radacini aici de peste 100 de ani. eu cred ca a afirma ca bucurestenii sint jegosi e ca si cum te-ai injura singur de mama. Gandeste-te ca (in opinia mea) peste 80% dintre bucurestenii “jegosi” sint ploiesteni, giurgiuveni, ieseni, clujeni, bistriteni, fienezi (locuitori ai fieniului) sau albanezi (locuitori din alba).
    nu neg ca orasul are multe probleme si ca multi dintre locuitori sint de calitate indoielnica dar trebuie sa ne gandim si care este cauza.
    sper ca nu o sa scoti din context sau sa interpretezi gresit ce am zis. nu spun ca problemele sint din cauza celor care au venit din provincie dar am vazut multi oameni de la tara care din pacate si-au pastrat anumite obiceiuri urate chiar daca s-au mutat la oras. cred ca acest lucru e valabil pentr multe orase din tara.

  14. @un muc: cand ziceam “bucurestenii”, ma gandeam la cei care locuiesc in orasul ala. si stiu ca-s de peste tot

  15. Ca orice in lumea asta..exista si parte negativa si parte pozitiva in esenta unui lucru ..Bucurestiul cu bune cu rele are numeroase locuri de iesit , de vizitat.. nopti albe poti sa faci infinit mai bine si mai multe ca in alte orase din provincie..insa tocmai aceste lucruri au dus la o oarecare denigrare a sa ca oras..
    Eu in 4 luni cat am stat in Bucuresti am vazut mai multe decat in Alba Iulia in 27 de ani..si s au mai intamplat si pe la noi una alta ca deh..Romania e peste tot :) ) unu si a luat glont in spate la mine la bloc si l am mai si vazut cum a picat ..samd.. dar cu toate astea ..nu as alege sa mi cresc copii si sa mi fac o familie in buc niciodata. Gagica da..poti sa aflii de acolo ca har domnului sunt destule si ai ce povesti/face cu ele :) ) ..
    Cat despre sofat ..nu neg ca Alba era un oras cu doar 2 intersectii semaforizate pana acum 7-8 ani ..si ca traficul de aici nici nu se compara cu cel din alte orase mai mari ..dar sa stiti ca nu soferii batrani sau cei mormoloci ne fac un renume prost..ci tocmai tineretul din ultimii 5 ani care prin condusul lor parca ignora pe ceilalti participanti in trafic de parca ar fi doar ei pe sosele.. parerea mea

  16. In afara de cele mentionate tu personal ai si multe frustrari.Ca sa nu mai spun ca cei sapte ani in cazul tau au fost vreo 3.

  17. @makavelis:
    inclusiv studentii care stau la camin pe perioada anului scolar si se inorc acasa in vacanta? (nu de alta dar sint si ei destul de multi)

  18. Interesant subiect. Am avut si eu “placerea” sa stau in Buc 2 luni si ceva, detasata de la job (eu sunt din cj, by the way) si nu m-as muta acolo pt nimic in lume. Nu-mi place lumea din oras, comportamentul, mentalitatea, aglomeratia. Sunt locuri frumoase si in Buc, dar doar pt vizitat sau distractie, daca esti in trecere. Pt mine Ardealul ramane in frunte. No offence, for the others. Pupici!

  19. “…legende urbane stiute si spuse pana si de oamenii ce n-au calcat vreodata pe aici.”
    Legende spuse MAI ALES de aceia! (Ceilalti se poate presupuna ca au avut ocazia sa-si mai corecteze opinia in corelatie cu adevarul constatat “la locul fetei” (!) )

    “Ideea e ca daca intri dinspre Sebes (Sibiu) si vrei sa mergi la Cluj, poti sa tii acelasi drum”
    “Ideea este” ca asta in principiu inseamna ca orasul n-a fost / n-a ramas o importanta RASPANTIE de mari drumuri de legatura. (De regula o localitate este… “initiata” LA (sau CAT MAI APROAPE DE) drum, in loc propice, ca raspantiile deobicei apar tocmai in locuri propice, ca existenta drumului (si cu atat mai mult a raspantiei) este un stimulent pt dezvoltarea localitatii, ca primele dezvoltari (si chiar sistematizari) au fost realizate mentinand raspantia in centru (au fost facute IN JURUL raspantiei) - sau (in cel mai fericit caz) foarte aproape de raspantie -iar dezvoltarile / sistematizarile ulterioare au mentinut / adus raspantia in interiorul localitatii.
    Traseul prin oras intre iesirile catre diferite alte orase este cu atat mai complicat cu cat orasul a fost un mai important “nod rutier” si cu cat sistematizarile ulterioare nu au creat trasee alternative viabile cat mai directe pe la (prin sau pe langa) periferii, ci le-a mentinut pe cele care trec prin centrul localitatii.

    “…cat de murdar e Bucurestiul si cat sunt de jegosi oamenii de acolo (nu bloggerii)…”
    Cu caracterizarea generala (“in mare”) a orasului sunt de acord (si consider ca este valabila atat la sensul propriu cat si la cel figurat al calificativului “murdar”), dar - in opinia mea - ambele generalizari referitoare la persoane sunt gresite - atat caracterizarea generala a locuitorilor cat si exceptarea “in bloc” a unei categorii intregi.

    “Avem apa, avem sapun, avem vocabular, avem respect, avem cei 7 ani de acasa.”
    Partial influenta civilizatoare a fostei stapaniri austro-ungare in Ardeal si Banat, respectiv a celei poloneze in Bucovina si Basarabia nordica (care n-au avut DOAR influente / urmari negative) - prin contrast cu stapanirea otomana si apoi fanariota (deci… “levantina”) in sud si est - si partial in urma firii (in general mai… “domoale” si mai… sedentare) a locuitorilor acelor locuri (si a lipsei - pana recent - a “imigratiei” dinspre restul tarii, comunitatea locala crescand in consecinta in mod firesc si inchegat, deci pastrandu-si aceste trasaturi… “patriarhale”).

    Cata:
    “…cum se strang gunoaiele la cate un grilaj [...] Asa se intampla si in Bucuresti [...] unde se aduna multe gunoaie pe langa oameni corecti si onesti.”
    Corect! DAR in loc ca aceste “vinituri” sa fie corijate (sau - in caz de esec - “eliminate”, “expulzate”) li se ingaduie ACESTORA (de MULT timp) sa se asocieze (ei intre ei) si astfel - ca grup inchegat - sa stabileasca EI “norma” si “normalul” pt localitatea in discutie si sa atraga catre un comportament similar pe toti cei care se lasa atrasi dintre progeniturile… localnicilor originari.
    (Nu poate fi negat faptul ca tentatia acestui gen de comportament… “autocrat”, despotic, chiar EXISTA - mai ales “la o anumita varsta” - si - daca nu-i… “contracarata”, “corijata”…)
    Oare asta CE “spune” despre firea “lasa-ma-sa-te-las” a “bastinasilor”?

    adrian popa:
    “…in Timis in afara de Timisoara nu prea mai sunt orase mari.”
    Totul depinde de definitia pe care o dai pt “oras mare”: pt cineva din Londra, New York sau Sanghai, IN TOATA EUROPA sunt FOARTE putine orasele… “mentionabile” (si Bucurestiul este undeva pe la coada listei - DACA incape in lista), Timisoara fiind abia un fel de “comuna” mai rasarita.
    Oricum ai lua-o, chiar lasand Timisoara deoparte, cred ca esti de acord ca nu se compara “experienta soferistica” a cuiva din Lugoj cu a cuiva - sa zicem - din Liebling, sau din Lenauheim (ca sa nu mentionez numele vreunui sat mai izolat).

    A.Razvan:
    “peste tot sunt soferi aiurea.”
    Corect! Mai ramane de determinat proportia…

    Alexu:
    “In afara de cele mentionate tu personal ai si multe frustrari.”
    Numai dansul? Dumneata nu? CE crezi ca “spune” in aceasta privinta existenta, continutul si forma comentariului dumitale?
    “Ca sa nu mai spun ca cei sapte ani in cazul tau au fost vreo 3.”
    In “cazul” DUMITALE - CATI au fost?
    Sapte - SIGUR nu, dupa felul in care iti permiti sa intri pe blogul dansului si AICI sa faci asemenea aprecieri (exact la adresa autorului / posesorului blogului); daca nu-ti place blogul / articolul (sau/si omul), nu cred ca te-a condamnat cineva sa continui lectura, si nu te impiedica ABSOLUT NIMENI sa te retragi “tiptil” (si eventual sa nu mai revii), acesta este un drept inalienabil al fiecarui internaut.

  20. @ Victorch vorbind de orasele din Romania nu cred ca a inteles nimeni ca ma refer la New York care are populatia cam cat tara noastra.

  21. Scuze, exagerarea intentiona sa fie caricaturala (credeam ca intelegi “demonstratia prin reducere la absurd”).
    Ideea era alta: dumitale - venit din Albania (!) - Timisoara iti pare a fi un “oras mare”, pt un bucurestean este APROAPE cat un cartier de oras.
    In mod similar, cineva dintr-o comuna considera lejera circulatia dintr-un satuc dar considera ca intr-un orasel este trafic “puternic” - si comparatia poate merge oricat de departe “in sus” si “in jos” - totul depinde de termenul de comparatie la care se raporteaza fiecare ca reper.

  22. Pentru mine in Romania orasele nu se mai impart in mari si mici ci in curate si jegoase. Din prima categorie nu fac parte nici Timisoara nici Bucurestiul!

  23. am fost o data in Alba, mi-a placut, e curat si aveti autobuzele alea micute, unele cu masute inauntru. Si au doar doua usi.

  24. prin Bucuresti am ajuns si eu anii trecuti, cu treburi de umplut CV-ul, dar peste ce oameni am dat…te priveau de sus doar pentru ca erai provincial(eu is din Cluj) si aveai accent diferit. Cel mai urat e ca probabil printre ei erau tantite de la Caracal sau de la Dorohoi, bucurestenizate, care probabil ca trecusera si ele prin umilinte de genul. Dar ma jur ca am si eu colegi de liceu ajunsi pe acolo, si cand au calcat cimentul Clujului, nu se mai dadeau plecati, ca la noi is oameni faini si buni cu toti parvenitii :) )

Trackbacks

  1. [...] ajung acasă, îşi dau seama că de fapt n-au înţeles nimic. Bine, nu e cazul lui Maka, textul ăsta e scris din patriotism local, deci nu mă supăr. Şi ca să îţi arăt că suntem prieteni, Maka, [...]

Leave a Reply





CommentLuv badge