Un lucru bun pe care l-am invatat de la tara asta

In afara de a-ti antrena spiritul de supravietuire, tara asta pare-se ca nu te poate invata mai nimic. Asta ziceam pana aseara, cand, urmarind putin oamenii din varful unui anumit domeniu, mi-am dat seama ca societatea ne invata o chestie foarte importanta pentru dezvoltarea noastra personala.

Romania iti arata in fiecare zi ca nu e obligatoriu ca oamenii de sus, liderii, sefii, bogatii din top 300, oamenii care iau decizii importante sa fie si destepti. Sau ceva minti sclipitoare. Tara asta te invata ca in majoritatea cazurilor, cei de deasupra ta nu sunt mai isteti. Nici chiar mai muncitori. Cu siguranta nu sunt mai speciali.

Daca ai timp cinci minute s-o gandesti, vei trage concluzia ca si tu poti ce poate ala. Ziceti voi, cati dintre domniile voastre n-ati putea sa faceti ce face seful? Aproape toti, nu? Cati pot sa zica: ba, ce minte poate sa aiba patronul meu, ma uimeste in fiecare zi? Si luati elitele din politica, din economie, din televiziune, din mediu privat, de unde majoritatea castigam o paine – cati dintre oamenii astia par mai isteti decat noi? Noroc da, pile da, conjuctura da, lipsa principiilor da, le au pe astea, insa majoritatea nu sunt ceva genii pe care sa le iei ca model, a caror cariera sa fie apreciata. Normal, sunt si exceptii.

Tara asta ma invata zi de zi ca si eu pot. Daca prostul ala a ajuns sa fie deputat in colegiul din care si eu fac parte, daca prostul ala a ajuns sa-mi fie sef ori sa fie vreun mare patron de televiziune sau de supermarket, inseamna ca si eu pot. Doar ca-mi trebuie noroc, pile, sa mai renunt la niste principii si sa fiu in locul si la momentul potrivit. Daca nu toate, macar jumate din ele. Cap am, celelalte imi lipsesc. Mai greu imi era daca situatia statea invers. Sau nu?

Tweet

About Author: Andrei

15 thoughts on “Un lucru bun pe care l-am invatat de la tara asta

 1. Alina Rad
  March 18, 2011 at 11:46

  Asta nu e un lucru tare bun. Si nici nu prea poti face ce fac aia. Mai ales daca ai bun simt, verticalitate.

 2. Gerhald
  March 18, 2011 at 12:57

  Tara asta m-a invatat ca trebuie sa ai de partea ta si norocul ca sa reusesti in viata!

 3. razvan
  March 18, 2011 at 12:58

  pana la urma ai fost sa te intalnesti cu acel profesor??

 4. March 18, 2011 at 12:20

  de ce nu e lucru bun?

 5. Marius Mandricel
  March 18, 2011 at 14:07

  🙂

 6. Jteph
  March 18, 2011 at 13:25

  Eu am reușit să învăț de la România că mai bine lucrez pentru altă țară.

 7. EroticaXP
  March 18, 2011 at 14:23

  Supravietuirea e una. Mentalitatea asta cu pot si eu este gresita, parerea mea. Toti care se indoctrineaza astfel ajung sefii si patronii de maine si nu e ok. Problema nu e ca “pot si eu” ci “sunt capabil eu?”. Atunci fiecare isi va gasi locul pe care sa il ocupe in baza pregatirii din toate punctele de vedere. Faza cu “pot si eu” e buna dpdv “al omului bun la toate” sintagma care este utila din principiu, dar pana la un anume punct. Esti bun la schimbat prize dar asta nu te face electrician. Esti director (unul mai bun sau mai rau, nu conteaza), dar esti as in electrica, si iti place, cel mai probabil ti’ai gresit cariera. Decat un director injurat de subalterni pe la spate din diverse motive, mai bine un electrician apreciat de clienti.

 8. March 18, 2011 at 16:44

  @Gerhald: noroc iti trebuie peste tot
  @razvan: da, ne-am inteles ca urmeaza sa ne ignoram reciproc. case closed
  @Erotica: da, corect, am scris pe tema asta, insa vazand cati idioti ajung sus in Romania, ma gandesc ca si eu pot.

 9. Madalin Blidaru
  March 18, 2011 at 17:12

  In tara asta lipseste initiativa din partea celor destepti…

 10. March 18, 2011 at 17:15

  corect, dar parca de multe ori nici nu esti bagat seama, ascultat

 11. alinropan
  March 18, 2011 at 20:58

  ti se pare ceva benefic, ca putem si noi sa fim asa ? mai bine ma impusc in cap. da, poti sa fi ca ei…depinde daca vrei…. Stiu ce vrei sa zici, doar ca nu merita sa fii in postura lor. prefer sa fiu sarac si destept decat retardat cu bani

 12. alinropan
  March 18, 2011 at 20:58

  postura unui om e trecatoare, insa inteligenta nu o are oricine

 13. alinropan
  March 18, 2011 at 21:02

  dar da, e corect ce zici, romania iti arata zi de zi ca cei de mai “sus” ca tine, sunt prosti gramada…

 14. alex24
  March 19, 2011 at 11:43

  in ro totul e legat de politic, asta e regretabil

 15. AlexMetal
  August 4, 2016 at 15:24

  Cam la fel ma gandeam si eu la “sansa” de a ma naste si a munci in Romania (nu c-as fi facut cerere in acest sens): Avantajul e ca atunci cand o sa mor si-o sa ajung in Iad,…o sa mi se para ca sunt la Sanatoriu sau la Casa de Odihna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *