Cei care au gresit au dreptul sa dea sfaturi?

been_there Uite, de exemplu, eu am avut carnet de sofer. Am gresit acolo unde nu trebuie sa gresesti, la volan. Eu sunt indreptatit sa dau sfaturi despre soferie ori ba? Ca am scris deja niste idei: 1, 2, 3 sau 4. Pot sa le spun prietenilor ca nu procedeaza bine in anumite situatii?

La un moment dat am vrut sa ma mut la Madrid. Am fost, am stat cateva luni, mi-am dat seama ca nu mi se potriveste viata de acolo si m-am intors. Se poate spune ca am dat gres. Acum pot sa dau sfaturi despre cum trebuie sa te pregatesti pentru mutatul in alta tara? Pot sa-mi dau cu parerea atunci cand cineva zice ca vrea sa plece pe dincolo?

Vreau sa-mi incep un business la care nu ma pricep. Adica nu m-a pasionat foarte tare subiectul, insa stiu fenomenul, vazut din exterior. Imi prind bine sfaturile unui om care a incercat acelasi tip de business, dar a dat gres? Eu consider ca omul merita ascultat, deja imi vorbeste din experienta. As putea sa aflu de el ce nu merge, ce trebuie evitat etc.

Intreb lucrurile astea pentru ca stiu persoane care sustin ca daca ai esuat intr-un domeniu, nu-ti mai poti permite sa dai sfaturi legate de domeniul respectiv; daca ai fost prost sau magar intr-o anumita situatie, nu mai poti da vreodata sfaturi despre cum sa nu fii magar intr-o situatie asemanatoare. Ori sa atragi atentia cuiva ca e magar. Ca si cand evolutia ta ca individ iti este anulata. Daca se spune ca din greseli inveti, dupa ce ai esuat intr-un anumit domeniu, poti sa dai sfaturi altora?

Sursa foto

About Author: Andrei

18 thoughts on “Cei care au gresit au dreptul sa dea sfaturi?

 1. February 22, 2012 at 20:46

  Eu cred că poți. Chiar dacă tu ai dat greș, cel care îți cere acele sfaturi să ia doar lucrurile pozitive din ceea ce îi spui tu și să încerce să nu facă aceleași greșeli pe care le-ai făcut tu.

 2. February 22, 2012 at 20:51

  Mie unul mi se pare omenesc sa gresesti si firesc ca experienta nu se dobandeste doar din succes. Nu e o regula, cum ca mai intai ar trebui sa esuezi pentru a avea succes, dar daca gresesti asta nu inseamna ca esti condamnat pe viata.

  Eu, unul, chiar as dori sa-i ascult pe cei care au gresit pe drumul pe care eu as dori sa-l urmez. Macar asa, voi circula cu grija si voi fi atent la gropi, ca tot vorbeai de soferie.

 3. February 22, 2012 at 20:52

  eu cred că pentru a putea da sfaturi e important să fi avut lecții în urmă, or nimic nu te învață mai bine decât eșecul. consider că tu ca om sfătuit ești dator cu o doză sănătoasă și bine dozată de scepticism.

 4. February 22, 2012 at 20:53

  Poţi să dai sfaturi în legătură cu lucrurile pe care să nu le faci, ca să nu treacă şi altcineva prin greşeala ta. Oricum, e mai puţin important că nu ţi-a ieşit, atâta timp cât ai încercat să faci treaba aia şi ai trecut prin nişte experienţe.

  Probabil că nu e bine să dai sfaturi gen “cum să reuşeşti în x treabă” atâta timp cât tu nu ai reuşit-o, dar nu mi se pare gresit să mă sfătuieşti în legătură cu drumul până la x, atât cât l-ai parcurs tu.

 5. February 22, 2012 at 21:12

  Normal, pentru ca tu ai aflat cum sa NU faci . Poate altul va face mai bine.

 6. February 22, 2012 at 21:28

  E bine să asculți de la toată lumea pentru a-ți face o imagine de ansamblu.Întotdeauna e bine să ai și exemple pozitive și exemple negative.Atunci când cineva îți spune greșelile făcute de el,se reduc sanșele de a le face și tu.Asta cred eu,poate e așa sau poate nu.

 7. February 22, 2012 at 22:46

  omul care da cu capul sau prinde din greselile altora cred ca poate da sfaturi.

 8. February 22, 2012 at 23:56

  Nu este bine… sa dai sfaturi, doar sa informezi. (parerea mea , la modul general).
  Fiecare trebuie sa-si ia liber deciziile lui, daca ia in considerare informatiile, bine, daca nu , nu.
  Aceasta este din pacate o treaba destul de rece, greu de suportat de un altruist… Emotia altruistului se numeste ,, cum-sa-il-conving-ca-trecutul-meu-poate-fi-viitorul-lui”…
  iar raspunsul neincrezatorului este cel pe care l-ai enuntat tu in tema noastra; cei care asista la dialogul altruistului cu neincrezatorul isi spun ca ,,prostul-moare-de grija-altuia” dar nu trebuie sa ne pese.
  Informarea este benevola…

 9. February 23, 2012 at 00:49

  Răspunsul este, ca orice chestie cât de cât importantă, nuanţat.

  Tu n-ai reuşit să te adaptezi, ok. Poţi contribui pe tema “ce cred eu că am greşit”, însă nu poţi contribui pe tema “cum faci lucrurile bine”. Înainte de a spune cum se face un lucru trebuie să-l fi făcut tu – musai, obligatoriu, fără scăpare. Poţi spune ce CREZI că ai greşit, însă nu poţi şti sigur ce-a fost greşit până nu faci lucrurile şi corect.

  Pe exemplul cu şofatul, ai dreptul să dai sfaturi după ce elimini fostele greşeli din comportament (preferabil după o perioadă lungă, după ce ai realizat care erau ele).

  Sfaturile loserului nu-ţi folosesc. Dacă n-a avut succes omul cu afacerea lui .. n-are de unde şti ce a făcut greşit. Sunt mulţi factori care pot conduce căruţa-n groapă, şi nu eşti sigur de ei decât după ce ai luat rând pe rând deciziile corecte (şi deci ai evitat groapa).

 10. February 23, 2012 at 01:20

  Bineinteles. Nu e ca si cum cineva nu ar face greseli niciodata. Atat timp cat chiar te intereseaza de respectiva persoana pe care o sfatuiesti, eu zic ca macar un multumesc din partea sa ar fi necesar, indiferent daca tine sau nu cont de parerea rspectiva.

 11. ioana
  February 23, 2012 at 02:55

  eu zic ca poti da sfaturi doar in domeniile in care ai reusit. Ca nu poti sa ai pareri in legatura cu subiectele pe care nu le cunosti suficient, in care doar ai dat-o in bara. Ca trebuie sa stii de ce ai reusit, nu numai de ce ai dat chix. Parerea mea

 12. February 23, 2012 at 11:15

  Eu consider ca orice sfat este bine-venit atata timp cat nu este facut cu aroganta si cu superioritate.

 13. February 23, 2012 at 17:00

  Când greşeşti poţi să ai pareri iar când reuşeşti poţi să dai sfaturi. Cred că aşa e cel mai corect.

 14. G.
  February 23, 2012 at 18:13

  Momentan citesc o carte Michael Ellsberg – The Education of Millionaires si vorbeste cum ca defapt daca incepi un business procentajul ca sa falimentezi in primi 5 ani este mare iar in primii 10 se dubleaza.

  Cum ca daca esuezi si continui inseamna ca defapt ai invatat ceva, iar asa cum spuneai tu, experienta te ajuta sa reusesti mai bine data viitoare.

  Drumul succesului este lung si este relativ. Daca parcurgi 90% dintr-un drum si (sansa sau cineva iti joaca o dfesta), nu ajungi la sfarsit, pierzi competitia, asta nu inseamna ca nu ai acumulat experienta pentru 90% din drum.

  In viata este ca si in sport: Never Never Never Never Never give up!

 15. Boboja
  February 24, 2012 at 13:52

  Bine a zis domnul Popa , o parere e binevenita chiar si de la o persoana fara experienta intr un anumit domeniu, insa un sfat de la o persoana ce a gresit nu as vrea sa aud deoarece nu se cade ..e ilogic..sa si spuna o parere e oke insa .

 16. February 24, 2012 at 23:53

  Este important sa analizezi sfatul cuiva care a avut o experienta asemanatoare, indiferent daca s-a terminat cu bine sau mai dezamagitor. Nu ai de unde sa stii ce anume te poate ajuta la un moment dat.

 17. Pingback: Cât valorează experiența ta? | emanueldragusin.ro
 18. February 27, 2012 at 12:09

  Eliade. Nu evem ce invata de la el? Avem. Si omul a gresit, si nu doar odata. Dar a invatat din greseli, a perseverat prin munca, daruire si idealurile pe care le avea. Comorile pe care ni le-a lasat compenseasa orice greseala – din punctul meu de vedere este o logica gresita sa crezi ca nu poti invata de la cineva care a gresit. Your argument is invalid! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *