Curiozitatile mele legate de ortodocsi si biserica

1. Conform recensamantului din 2011, in Romania exista vreo 16 milioane de romani de religie ortodoxa. Cati dintre acestia credeti ca sunt ortodocsi activi, care nu cred doar in ceva acolo sus, in ceruri, ci merg la biserica si asculta de preot?

2. Cred ca eu o sa-mi botez copilul in religia ortodoxa chiar daca el nu stie si nu poate sa aleaga in privinta asta, eu nefiind un om care sa mearga la biserica. De ce? Pentru ca nu vreau sa am discutii cu nevasta, parintii, socri si altii. Exista vreunul dintre voi care, desi in acte e ortodox, va alege sau a ales sa nu-l boteze pe copil in religia asta?

3. Dupa nebunia din ultima vreme legata de porcariile pe care le fac unii oameni ai bisericii si numarul tot mai mare de nemultumiri legate de aceasta institutie, sunteti de parere ca noi ne-am mai desteptat (ori stricat de cap de tot) sau biserica a inceput sa nu mai fie acel loc simplu care ii aducea pe oameni mai aproape de Dumnezeu? Credeti ca biserica a inceput sa profite tot mai tare de pe urma naivitatii unor oameni sau doar sta foarte prost ca capitolul comunicare?

I do not expect us all to agree about everything. But I would much rather have you believe in something I don’t agree with than to accept everything blindly. And that begins with thinking rationally. (Pi’s father, in Life Of Pi)

slujba

Sursa foto

Tweet

About Author: Andrei

10 thoughts on “Curiozitatile mele legate de ortodocsi si biserica

 1. Stefan Murgeanu
  April 2, 2013 at 20:56

  2. eu sunt botezat ortodox, sotia mea este botezata ortodox, copilul nostru l-am botezat in cu totul alta religie (mai putin sau chiar deloc obscurantista)

 2. Madalin Blidaru
  April 2, 2013 at 20:12

  Mi-a atras atentia punctul doi in Reader. Codul Civil spune ca de la 14 ani, copilul e liber sa isi aleaga religia, pana atunci fiind cea a parintilor. Din asta deduc ca nu e o optiune la nastere.

 3. RetardedRacoons
  April 2, 2013 at 21:42

  1. Imi amintesc ca la recensamant am insistat sa ne treaca pe toti 3 membrii ai familiei ca fiind atei, omul ar fi vrut sa ma treaca crestin chiar daca i-am zis ca desi-s spiritual nu inghit nici-o religie. Norocul meu ca am fost pe faza si l-am pus sa modifice si am semnat pentru modificare. Uite asa se aduna crestinii, cu ajutorul unor popi deghizati.
  2. Nu mi-as lua nevasta crestina, e o chestiune mult prea importanta pentru mine ca sa fac compromisuri, urasc crestinismul cu pasiune. Copiii cand voi avea ii voi lasa nebotezati iar persoanele care-mi vor sugera altceva vor fi automat scoase definitiv din viata mea. N-am fost niciodata un om apropriat de familie asa ca nu va fi o pierdere.
  3. Biserica n-a fost niciodata acel loc, si nu a inceput sa faca nimic, doar continua sa faca ceea ce a facut inca de la inceputul crestinismului, sa prosteasca oamenii naivi si sa ne impiedice progresul.

 4. maddy
  April 3, 2013 at 07:52

  1. nu stiu, probabil exista statistici despre numarul practicantilor unei religii. asa si eu sunt ortodoxa botezata dar intru in biserica numai daca sunt invitata la botezuri, nunti si inmormantari.
  2. daca voi avea un copil, la fel ca si tine, l`as boteza ortodox. si asa cand creste e liber sa decida singur.
  3. nu stiu, n`am urmatit. eu sunt genul de ateu care e ateu pentru ca nu ii vine sa creada si sa conceapa ca exista vreo forta superioara, nu sunt ateu pentru ca nu`mi convine atitudinea bisericii (ortodoxe, catolice sau oricare alta) fatza de oameni.

 5. cotos
  April 3, 2013 at 08:05

  Biserica, indiferent de religie, e orientata spre profit. E o afacere si trebuie intretinuta. Acuma depinde de cult cat de opulenti sunt sau nu. Din pacate la noi astia nu au nici o limita.

 6. Maria
  April 3, 2013 at 08:18

  Confundam cumva biserica cu cativa nelegiuiti care sunt scosi pe tv din setea de senzational ? ce stim despre biserica ortodoxa si cat ne-am documentat ?

 7. Anca
  April 3, 2013 at 08:20

  Si totusi, sa ne amintim de Brancoveanu, de sfintii ortodocsi …

 8. Claudiu B
  April 3, 2013 at 10:58

  Mi-e o asa scarba cand vine vorba de biserica si de popi…

  1. Nu-ti trebuie biserica 24/7 pentru a simti ceva pentru o divinitate;
  2. Nu stiu;
  3. A ajuns rau. Popii sunt cu ochii pe bani mai rau decat “demnitarii”.

 9. Emanuel Drăgușin
  April 3, 2013 at 12:31

  Andrei,

  1. Ar mai trebui construite multe biserici (lacasuri de cult), daca toti ortodocsii din Romania ar deveni practicanti activi. E o sitiuatie fireasca, cea de acum. La slujbe merg regulat poate doar 10%. E doar o estimare personala.

  2. In cazul meu intelegi de ce am ales sau as alege sa il botez. Aici e destul de simplu. Faptul ca eu il botez nu il afecteaza negativ deloc. Cand va deveni adult isi va putea alege singur drumul spiritual. Ce va deveni copilul nu tine neaparat de botez, ci de formarea pe care o primeste in mediul in care se dezvolta. El poate ajunge foarte simplu, fie botezat fie nebotezat, un habotnic, un taliban, un credul, sau un golan care injura de cele sfinte. La fel, fie botezat fie nebotezat, poate ajunge un tip echilibrat, cu o raportare corecta la cele ce tin de Biserica, indiferent ca e crestin (ortodox sau catolic), musulman sau budist.

  3. Eu nu cred ca oamenii Bisericii fac acum mai multe greseli decat in trecut. diferenta e data de mijloacele de comunicare: adica acum se da la tv cand un preot a condus baut; in trecut aflau doar oamenii din comunitate. Romanii sunt in continuare legati de Biserica destul de tare, din cauza greutatilor prin care trec si din cauza dezamagirii pe care o simt fata de oranduirea lumeasca. Totodata e o chestiune ce tine si de nivelul de educatie. De ex. e o diferenta evidenta intre modul de manifestre religios din orient (islamicii) si cel din occident, unde indiferentismul religios e mult mai accentuat.

  Problemele pe care le-ai ridicat necesita o abordare destul de complexă. Nu sunt niste chestii pe marginea carora sa vorbim pe fugă. Biserica e un organism extrem de complex iar felul in care un popor se raporteaza la credinta pe care și-o asuma presupune o atentie deosebita.

 10. Ax
  April 4, 2013 at 22:52

  Daca il botezi ortodox, trebuie sa-l inveti sa creada. Asta e esenta majoritatii religiilor. Nu va fi mai bun budist sau catolic. Trebuie sa creada in valori, nu in institutie sau in oamenii ei. Cred ca esti in stare sa il inveti diferenta. Nimeni, daca nu e conditionat, nu va alege sa schimbe religia copilului Pentru ca nu asta nu e important. Oamenii buni nu se nasc din religii. Ci religiile se fundamenteaza pe oamenii cu har, cu suflet, cu viziune pentru o lume mai buna. Succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *