Cat de tare se aude slujba de duminica in cartierul tau?

Weekendul trecut am fost plecat la munte, in Apuseni, zona Albac-Scarisoara. Duminica dimineata am fost trezit in felul asta.

Zici ca eram in India si ma bucuram de frumoasa lalaiala hindusa. In Albac, pe o strada plina cu pensiuni in care sigur nu erau doar romani, sigur nu erau doar ortodocsi, sigur nu toti voiau sa auda propaganda bisericii duminica dimineata, inainte de 10. Ok, am inteles sa pui niste boxe pentru cei care nu mai au loc in biserica si stau pe telefoane stau si asculta in jurul ei, dar hai sa reglam volumul.

Apoi citesc ca in Cluj sunt plangeri repetate din cauza volumului cu care este transmisa slujba de duminica. Stiu ca suntem o tara de ortodocsi, dar multi nu sunt practicanti. Si eu apar ca fiind ortodox, dar biserica religiei mele mai are prea putin de-a face cu divinitatea. Pot sa cred ca exista o idee de forta care le regleaza - pe sistemul, faci bine, o sa primesti bine - dar am dreptul sa nu-mi doresc sa ascult fortat slujba.

Ma gandesc ca in 30 de ani o sa scada mult din increderea oarba pe care o au romanii in biserica. Deja exista semne. Poate generatia de prunci despre care credem ca vor fi  superficiali, anchilozati (ca nu mai pleaca de la calculator) si drogati cu sare de baie vor considera ca nu e normal sa mergi in genunchi si pe coate in jurul unei manastiri ca sa te smeresti, ca nu e normal ca statul care iti ia din salariu da mai putin unui spital in care probabil vei ajunge la un moment dat decat pentru o catedrala de care n-avem nevoie.

E prea multa gargara, e propaganda pe stil vechi, ar trebui sa se adapteze si biserica la vremurile actuale. Nu mai poti da slujba in tot cartierul, ca oamenii poate vor sa se odihneasca, vor sa se futa (si e dubios sa te iubesti pe pricesne), ca e duminica, e zi de relaxare. Hai sa ne jucam frumos, fiecare in ograda lui. Daca vreau sa ascult slujba, sa ma rog intr-un loc unde lumea se uita la tine cu ce esti imbracat, cum iti faci cruce dedicat, o sa vin eu, ca va gasesc, ca aveti filiale tot la patru strazi distanta.

Tweet

About Author: Andrei

10 thoughts on “Cat de tare se aude slujba de duminica in cartierul tau?

 1. colaholicu
  August 19, 2013 at 13:44

  ce sa mai zica turistii din tarile arabe..

 2. Andrei
  August 19, 2013 at 13:45

  Bietii… Bine ca nu suntem chiar atat de fanatici.

 3. colaholicu
  August 19, 2013 at 13:47

  Am fost recent intr-o locatie musulmana, si era magnific sa auzi la ora 5 dimineata (si la alte ore, da’ la 5 in mod special) imamu’ schelalaind. Oricum, da, deja cand se aude ca la concert e un pic dubios..

 4. Andrei
  August 19, 2013 at 13:49

  poate sa-ti placa, poate sa nu, important e ca nu esti obligat.

 5. cotos
  August 19, 2013 at 13:56

  In Baia Mare, au aparut deja mai multe biserici cu boxe mai ceva ca si cluburile. O adevarata “placere”sa fi vecin cu ele.

 6. CristinaTM
  August 19, 2013 at 14:43

  Fix la suflet mi-a ajuns articolul ăsta. Stau fix între două biserici: una ortodoxă, una neo-protestantă (n-am reușit să-mi dau seama exact de care). În fiecare duminică urlă boxele de la biserici de zici că-s la concert INNA și Connect-R în sincron. Credeam că ăștia o fac intenționat, să se laude care au boxe mai tari. Măcar la neo-protestanți mai aud o chitară, niște aplauze, ceva spectacol. La ortodocși numai lălăiala aia gălăgioasă. În calitate de catolică ce-ar trebui să fac? Să-i dau în judecată pentru disturbarea liniștii publice?

 7. Andrei
  August 19, 2013 at 14:48

  @Cristina: mi se pare prea multa bataie de cap. Nu stiu ce ai putea rezolva.

 8. dojo
  August 19, 2013 at 14:51

  Doamne ajuta, ca avem termopane 😀

  Noi suntem o idee izolati, deci nu aud mai nimic, desi in zona sunt vreo 3 biserici. Au mai vrut sa faca una intr-un parculet din cartier, dar i-au blagoslovit locatarii si se pare ca nu s-a mai intamplat.

 9. Maddy
  August 20, 2013 at 14:53

  Nu aud slujba dar aud clopotele si e destul ca sa ma trezeasca din somn.

 10. Mihai
  August 21, 2013 at 07:08

  Biserica de langa mine, nu stiu de care e (nu are cruce in varf), nu are boxe afara, dar cum spune Maddy, cand incep clopotele, oioioi, te trezeste din cel mai adanc somn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *