La filmele foarte laudate sa te uiti fara mari asteptari

Cu o intarziere de vreo 15 ani, am vazut aseara "The Usual Suspects", un film pe care – n-ai vazut The Usual Suspects?! OMG – trebuie neaparat sa-l vezi, esti o moneda de un ban daca n-ai vazut filmul asta. 

Tinand cont si de persoanele de la care vin, de cele mai multe ori laudele iti cresc asteptarile. Dai play cu gandul ca urmeaza o capodopera, iar pe finalul filmului speri sa mai tina vreo jumate de ora, sa fie miezul, sa-si merita notele si recomandarile. Filmu-i bun, filmat exceptional, previzibil (daca ai vazut si altceva decat The Notebook sau How i meet your mother), niste grei joaca foarte bine. Dar mai e mult pana departe. Oricum, intotdeauna o putem baga pe aia cu gusturi si gusturi si ne-am scos.

Uite aici 15 filme care mi se par mai bune decat ‘The Usual Suspect’: American Gangster, Into the Wild, Schindler’s List, The departed, The Pursuit of Hapyness, Inception, City of God, Memento, Crash, Defiance, Hotel Rwanda, The Shawshank Redemption, American Histoy X, Gladiator sau The Curious Case of Benjamin Button. Si n-am vazut Godfather, Apocalypse Now sau alte cateva mai vechi. Nu zic de Lord of The Rings, ca acolo e foarte interpretabil.  

Nu exista filme pe care trebuie sa le vezi. Exista filme care s-ar putea sa-ti placa.

grei-de-halloween
Sursa foto

About Author: Andrei

9 thoughts on “La filmele foarte laudate sa te uiti fara mari asteptari

 1. lala
  October 30, 2013 at 08:42

  Asa am patit eu cu Avatar. Multi au vrut sa-si taie un deget pt el, iar cand l-am vazut n-am inteles ce le-a placut la altii.

 2. October 30, 2013 at 13:25

  Afirmaţia de la final este doar aparent corectă. Există lucruri, în cazul acesta filme, pe care TREBUIE să le vezi. Şi nu pentru că ar fi neapărat capodopere, ci pentru a înţelege mai bine lumea în care trăieşti. O să mă refer acum doar la filme: de exemplu, trebuie să vezi Star Wars pentru că pe Terra sunt mai mulţi oameni care cred în Star Wars decât în Dumnezeul ortodox. Îl face asta bun? Nici pomeneală, îl face, însă, obligatoriu dacă te pretinzi a fi un om modern, curios să înţeleagă modul de gândire şi gusturile unui procent zdrobitor din populaţie. La fel cu Godfather sau alte filme considerate “must see”. Aprecierea lor ţine de gusturi, de educaţie, de afinităţi cu unele idei; vizionarea ţine de interes şi de dezvoltare personală. Regula asta se aplică şi pentru cărţi, muzică, artă în general. Nu trebuie să fii musulman ca să arunci un ochi prin Coran sau creştin ca să citeşti Biblia, aşa cum nu trebuie să fii fan Beatles sau Nirvana ca să fi ascultat două discuri de ale lor, trebuie doar să nu fii ignorant cu nişte concepte aproape ideologice pentru mulţi alţii.

  Revenind la subiect, The Usual Suspects nu este un asemenea film, dacă îmi permiţi o părere personală. Deci nu este un must see, dar, din nou foarte subiectiv, e mult mai bun decât opinteli pseudo-intelectuale ca The Pursuit for Hapyness, The Shawshank Redemption, The Curious Case of Benjamin Button sau Meet Joe Black şi sub Apocalypse Now, Godfather ori Blade Runner.

 3. October 31, 2013 at 14:47

  Ca sa-ti (nu) placa trebuie sa le vezi. The Ususal Suspects mi-a placut l-am revazut bucuros de cateva ori. Mai sunt si alte filme de calitate? Desigur si se vor mai produce… Exmplul tau cu celelalte blockbustere sta in picioare pentru publicul larg, un profesionist in domeniu, ca e el regizor, producator, scenograf, critic de film etc va avea cu siguranta alte preferinte.

 4. Oana.
  November 1, 2013 at 21:31

  Schindler’s List e mai grav decat The Pianist? La ala am incercat de mai multe ori sa ma uit, nu am putut sa trec de prima jumatate de ora. Nu ca nu ar fi bun, da’ nu am facut fata. Are rost sa-ncerc Schindler’s List?

 5. Andrei
  November 1, 2013 at 21:49

  @Oana.: da. Ca orice film pe subiect, poate e mai greu de vazut pentru unii.

 6. Dragos Geornoiu
  November 2, 2013 at 08:43

  E ca in fotbal: unora li se pare Ronaldo cel mai bun jucator din lume, altora Messi. Unora li se pare Maradona cel mai bun din toate timpurile, altora Pele sau Zico sau altii… si exemplele pot continua…

  Depinde pana la urma de perceptia fiecaruia, nu cred ca daca lauda cineva un film, asteptarile create vor fi prea mari. Iar o analogie cu fotbalul: bunicul imi povestea de Maradona si de Cruyff de cand aveam vreo 4 ani, nici nu intelegeam bine sportul acesta pe atunci… insa cand am ajuns la varsta in care sa imi formez propriile opinii si am vazut meciuri ale acelor doi jucatori, am ajuns la aceeasi concluzie pe care o avea si bunicu’ despre ei. Chiar daca in povestile sale vorbea numai la superlativ despre ei, nu am avut asteptari prea mari incat sa nu ii admir pe cei doi fotbalisti cand i-am si urmarit 🙂

  Si da, mi s-a mai spus ca nu poate exista o analogie intre fotbal si absolut orice subiect, insa cumva reusesc sa rezum totul la asta :))

 7. November 3, 2013 at 21:54

  Corect, depinde de gusturile fiecaruia.

 8. andrei
  November 21, 2013 at 03:12

  E simpatic ca90% din filmele enumerate de tine au aparut dupa 1995 anul filmului in discutie: American Gangster 2007
  Into the Wild 2007
  Schindler’s List 1993
  The departed 2006
  The Pursuit of Hapyness 2006
  Inception 2010
  City of God,2002
  Memento,2000
  Crash, 2004
  Defiance,2008
  Hotel Rwanda 2004
  The Shawshank Redemption 1994
  American Histoy X 1998
  Gladiator 2000
  The Curious Case of Benjamin Button 2008
  Nu crezi ca e ciudat sa spui, nu e un film destul de bun?
  A fost foarte bun la vremea lui si datorita unor filme ca acesta, pulp fiction si the Shawshank redemption au aparut mai multe filme care imbina comercialul si cu ceva creier nu doar cu explozii.La vremea aceea era pe locul 75 in box office-ul american pe 1995 in timp ce pe primele locuri erau batman, ace ventura, die hard etc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *