Cat de vulnerabila e reputatia noastra

Imagineaza-ti urmatoarea situatie: esti educator/profesor la un grup de copii. Gradinita, cresa, scoala primara, ce vrei tu. Intr-o zi esti chemat in biroul directoarei si ti se spune ca una dintre fetitele din grupa ta a sugerat ca ti-a vazut penisul, ca statea ca o undita (sculata). E cuvantul tau impotriva cuvantului unei fetite de sub 10 ani. Parintii ei o cred, directoarea la fel, ceilalti parinti care mai au progeniturile la tine in clasa tind s-o creada pe fetita pe motivul ca, de obicei, copiii nu mint cu chestii serioase si, in general, lumea e bolnava, mai ales barbatii. Toata lumea exagereaza si isi imagineaza cele mai oribile faze de pedofilie.

Ce faci? Cum te aperi? Trebuie sa fie demonstrat ca ai molestat in vreun fel acel copil, dar si daca scapi de puscarie, cum reusesti sa-ti mai rupi acea eticheta de pe frunte? Mai pune la socoteala si ca poate locuiesti intr-un mic orasel de provincie.

Exact atat de fragila e reputatia noastra. Ideea de mai sus am vazut-o aseara in ‘The Hunt’, un film danez care a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain. Frustrant pe alocuri, mi-a transmis ideea ca suntem foarte razbunatori, ca judecam mult prea repede niste situatii din care nu stim tot adevarul, ca brandul personal, reputatia, e cel mai greu de spalat dintre toate lucrurile pe care le murdarim sau ni le murdaresc altii.

the-hunt-kid

Tweet

About Author: Andrei

2 thoughts on “Cat de vulnerabila e reputatia noastra

  1. Petru Dolhescu
    May 19, 2014 at 14:05

    Foarte mulți dintre noi tragem concluzii fără să analizăm situația în întregime, fără s-o întoarcem și pe dos și pe față până nu mai rămâne loc de interpretări eronate. Ne tot întrebam în liceu cu ce ne ajută în viața matematica? Uite mie mi-a dat lecția asta: să nu tragem o concluzie până nu calculăm, analizăm, demonstrăm tot ce se poate demonstra, analiza, calcula.

  2. Catalin
    May 22, 2014 at 12:05

    De cele mai multe ori e bine sa te doara in 14 de ce cred altii. Atata vreme cat tu ca om, n-ai constiinta patata, restu’ duca-se dracu’. Cel putin drept conceptie merge, dar trecand la chestii practice, daca ai o astfel de reputatie singura posibilitate de a scapa, e sa te muti, la multi km distanta, eventual sa-ti schimbi job-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *