Probabil ca nu suntem o generatie mai praf decat cea de dinainte

Tin minte ca imi zicea si mama ca asa se spunea si de ei. Ca vor ajunge vai si amar de capul lor, ca-s ratati, ca-s obraznici. Si astia erau niste speriati de bombele comuniste, care au avut noroc sa prinda mai multi ani de viata dupa 89′ decat inainte de momentul ala.

Dar ma observ si pe mine avand reactii de batran timpuriu. Atunci cand zic ca astia, generatia tanara (13-18 ani), sunt praf. Si-apoi imi amintesc ca aveam si eu pe clasa a 8-a cel putin doua colege care faceau sex. Si pe clasa a 8-a ai 13 ani, ba. Da, corect, astia au etnobotanice, iar noi aveam Tanita. Si probabil ca multi dintre pustii de 15 ani nu mai fac atata sport cat faceam noi. Dar eu ieseam in spatele blocului si alergam la miuta, ascunselea cu mingea sau fara, la jocuri de alea stupide. Erau 20 de masini in toata zona. Acum, in spatele blocurilor sunt parcari. Peste tot parcari, pline cu masini. Terenurile de la scoli nu mai sunt libere, gratuite, cum erau pe vremea mea, acum au pus gazon sintetic si se plateste. Ai unde sa faci sport, dar poate nu la fel ca in copilaria noastra. Plus ca nu stim exact cata miscare fac juniorii, ca nu stam cu ochii pe ei mereu.

Si intre un copil de 14 ani care stie sa codeze si eu la aceeasi varsta, micul programator castiga, ca pe mine nu ma ajuta cu nimic ca eram bun la fotbal, tub cu cornete sau geografie. Si uitati-va putin la Selly, vloggerul de 13 ani. Daca asta reprezinta generatia ratata, apai noi am fost niste emokizi tampitei.

Dar un raspuns mai avizat vine din partea unui profesor de la Harvard, specialist in psihologia umana:

The most tempting and common answer is the thoughtless one: “The kids today are worse.” It’s tempting because people often confuse changes in themselves with changes in the times, and changes in the times with moral and intellectual decline. This is a well-documented psychological phenomenon. Every generation thinks that the younger generation is dissolute, lazy, ignorant, and illiterate. There is a paper trail of professors complaining about the declining quality of their students that goes back at least 100 years. All this means that your question is one that people should think twice before answering. I know a lot more now than I did when I was a student, and thanks to the curse of knowledge, I may not realize that I have acquired most of it during the decades that have elapsed since I was a student. So it’s tempting to look at students and think, “What a bunch of inarticulate ignoramuses! It was better when I was at that age, a time when I and other teenagers spoke in fluent paragraphs, and we effortlessly held forth on the foundations of Western civilization.” Yeah, right.

Here is a famous experiment. A 3-year-old comes into the lab. You give him a box of M&Ms. He opens up the box and instead of finding candy he finds a tangle of ribbons. He is surprised, and now you say to him, “OK, now your friend Jason is going to come into the room. What will Jason think is in the box?” The child says, “ribbons,” even though Jason could have no way of knowing that. And, if you ask the child, “Before you opened the box, what did you think was in it?” They say, “ribbons.” That is, they backdate their own knowledge. Now we laugh at the 3-year-old, but we do the same thing. We backdate our own knowledge and sophistication, so we always think that the kids today are more slovenly than we were at that age (de aici).

O sa lasam gargara si comparatiile atunci cand o sa realizam ca sunt vremuri complet diferite.

hinta-copil

Sursa foto

About Author: Andrei

4 thoughts on “Probabil ca nu suntem o generatie mai praf decat cea de dinainte

 1. May 12, 2014 at 14:36

  Eu sport in copilarie am facut doar de 2 ori pe saptamana la orele de sport obligatorii de la scoala. Desigur, ieseam afara si ma jucam cu ceilalti copii, dar nu pot sa spun ca asta e sport (poate doar miscare …). Si acum vad copii jucandu-se si alergand – poate nu asa multi intre blocuri, dar cu siguranta, multi in parcuri.
  Si inca o chestie – nepotica de 14 ani stie sa skieze, sa patineze, joaca handbal, tenis, inoata, se plimba cu bicicleta … Eu nu stiu sa fac atatea. Cunosc o gramada de parinti care isi duc copiii la dansuri, la inot, la karate, la baschet.
  Deci faza cu “copiii de azi nu mai fac miscare” e la fel de “adevarata” cum era si pe vremea mea. Erau copii care alergau si copii care nu. Erau copii grasi si copii slabi. Erau copii care citeau si copii care nu … Si la fel va fi si peste 20 de ani.

  • Andrei
   May 12, 2014 at 20:37

   mi se pare imbucurator ce-mi zici aici.

  • George
   May 14, 2014 at 19:37

   Procentual nu cred ca mai este la fel. Tentațiile de acum, de a rămâne în casa si a juca un CS sau FIFA sunt mai mari decât tentațiile noastre de a sta în casa. Copilăria mică am prins-o înainte de ’89 si știu ce zic. În afara de lumina/apa cu program sau niște desene anemice, sâmbăta…. nu prea vedeam motive sa stau in casa… Normal ca si acum sunt copii care se joaca în parc, însă câți dintre ei fac asta constant. Ce să zic, că atunci când am descoperit jocurile pe PC… nu am ieșit 2 zile din casă! 🙂 Să mai spun câți copii din 10 erau grași/supraponderali față de vârsta lor… în 89 – 99 și câți sunt acum?!

 2. May 12, 2014 at 22:41

  Andrei, copilul ala care are 14 ani si stie sa codeze e foarte rar. Il gasesti adeseori prin articolele ce-ti vin pe tot felul de surse (RSS feeds, ziare cu “click aici!”, feisbuc, s.a.m.d.) Iti spun dintr-o oarecare experienta proprie, deci oarecumva stiu ce vorbesc. In plus, tinerii de azi se pot separa cel mai bine in doua grupuri: unul care “absoarbe usor” modul de utilizare al tehnologiei si un altul care “face tehnologia sa fie utilizabila” (grupul asta stie foarte bine deja sa il utilizeze). Cumva asa a fost si pana acum, asa va fi si mai departe. Bineinteles, poate in alte proportii.
  Pe de alta parte, ia-o altcumva: e secolul tehnologiei si al IT-ului. Cine nu invata sa lucreze cu aceste “unelte” ramane in urma, e drept. Dar gandeste-te, asa a fost si acu 100-200 de ani: unii stiau sa foloseasca aburul, altii nu. Stiu ca nu e cea mai buna comparatie, dar nu confunda usurinta cu care poti accesa tehnologia cu evolutia. Or fi multi prunci care stau azi pe calculatoare, dar iti spun cu siguranta ca 80% din ei nu se aleg cu nimic. Nu ai de unde sa stii ca astia sunt mai castigati sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *