Ana si Blandiana

Cum cobori de-a lungul raului Mures, la vreo 25 de km de Alba Iulia, gasesti comuna Blandiana. Stiu, primul tau gand a fost sa-l asociezi cu Ana Blandiana. Ceea ce e corect. In caz ca nu stiai, doamna Otilia-Valeria Coman si-a luat pseudonimul Ana Blandiana pentru a putea publica pe vremea regimului comunist. Chiar si tatal ei a fost inchis pentru simplu motiv ca era preot, deci ‘dusman al poporului’, lucru care a impiedicat-o sa se poata inscrie la facultate.

Ce legatura au poeta Ana Blandiana si comuna cu acelasi nume? In acest mic sat ascuns printre dealuri s-a nascut mama poetei. Am fost zilele trecute pana acolo.

Prima oprire – primaria din sat. Chiar langa primarie, la dispensar, am intrebat cu cine as putea vorbi mai multe despre Ana Blandiana. Mi s-a spus s-o caut pe Victoria ‘de pe pârău’.

primaria-Blandiana

La distanta de doua ulite si trei oameni intrebati pentru indicatii am dat de casa doamnei Victoria. Casa mica, simpla, cu o curte mare. Am strigat. Nimic. Am batut in poarta. Nimic. Desi nu-mi sta in fire si stiu ca daca ar fi fost invers m-as fi enervat rau, am intrat in curte. Voiam sa vorbesc cu tanti Victoria!

casa-Blandiana curte-Blandiana

La casuta din capatul curtii ne-a intampinat o femeie care se purta cu noi de zici ca ii eram nepoti. Ospitalitate level 1.000. Tanti Victoria e batranica aia simpatica, de care e greu sa nu-ti fie drag, care-ti povesteste de toate in speranta ca o sa-ti placa ce auzi si nu pleci. De ce am ajuns eu aici? ca nu va zisesem. Aici vine si sta in concedii doamna Ana Blandiana. Casa parintilor ei a fost vanduta, iar tanti Victoria ii este verisoara (tatal doamnei Victoria era frate cu mama Anei Blandiana).

Si-a inceput tanti Victoria sa ne spuna povestea familiei, a scos albumele cu poze, ne-a pus la curent cu felul in care au ajuns neamurile ei sa fie impartite prin toata tara.

tanti-Victoria

– Uite, aici e Ana Blandiana, la inmormantarea mamei ei. E ingropata aici, in cimitirul satului. Au adus-o si ingropat-o aici (de la Timisoara n.a.), asa si-a dorit Ana si mama ei.

ana-blandiana

– Dar cand vine aici, unde doarme? Mai aveti si alte camere?
– D’apai cum sa nu, haideti sa va arat casa din spate.

Si ne duce tanti Victoria sa ne arate unde sta Ana Blandiana atunci cand vine in sat.

– Uita-te in dreapta, acolo e poza cu ea.

ana-blandiana-tinerete

Aprinde becurile in odaile casei si incepe sa-mi explice cine sunt cei din pozele de pe pereti si unde doarme doamna Blandiana. Am simtit ca tanti Victoria era mandra de verisoara ei, de faptul ca sta la ea atunci cand vine in sat, de faptul ca niste tineri erau interesati de povestea lor comuna.

casa-Blandiana1

Tatal Anei Blandiana.

tata-ana-blandiana

– E o femeie simpla, de-a noastra, pe care o indrageste tot satul. N-a avut o viata usoara. Si are un sot care-i un baiat foarte de treaba, pita lu’ Dumnezo.

Ne intoarcem in prima odaie si mai scoate niste poze. De data asta sunt cele in care apar amandoua. V-am zis, e mandra ca Ana Blandiana e verisoara ei.

ana-blandiana1

Dupa vreo 60 de minute de povesti, stiam si cati stranepoti are tanti Victoria, cum ii cheama si care ai cui is.

tanti-Victoria1

La plecare, din poarta casei, ne spune:
– Sa mai veniti pe la mine. Oricand. Daca treceti prin sat, va astept pe aici.

Povestea legaturii timisorencei Ana Blandiana cu comuna Blandiana din judetul Alba face parte dintr-o campanie pornita de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021 – Timisoara in orice colt de Romanie.

About Author: Andrei

3 thoughts on “Ana si Blandiana

 1. September 30, 2014 at 09:12

  Emoţionantă tanti Victoria şi mândria ei de a fi rudă cu Ana Blandiana, cine nu ar fi?
  Foarte mult mi-a plăcut articolul acesta, un crâmpei de viaţă de la ţară, o tanti Victorie atât de ospitalieră şi fotografiile cu Ana Blandiana. Nu ştiu cum de nu a scris nimeni vreun comentariu, câte odată nu poţi să nu te întrebi ce o vrea lumea aceasta să citească?

  • Andrei
   September 30, 2014 at 13:53

   Lumea citeste texte scurte, cu multe poze, dar se comenteaza tot mai putin.

   • October 6, 2014 at 09:47

    Cred că ai dreptate, eu nu am blogul atât de vechi, dar ama observat că majoritatea comentariilor sunt venite de la alţi bloggeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *