Cum se masoara calitatea unui articol

Incerc sa creez continut si sa fac bani din asta intr-o lume in care se platesc pageviews si unici. Pentru multi oameni din acest mediu, formulele de mai jos stau la loc de cinste:
multe pageviews = popularitate (succes) = calitate
multi unici = popularitate = calitate.

Cele mai citite articole de pe multe siteuri sunt de obicei niste porcarii care imi mananca incet si sigur timp din viata. Am fost pacalit de titluri mincinoase, am fost pacalit de topurile din sidebar - cele mai citite articole din ultima saptamana -, am fost dus cu zaharelul de faptul ca unele au aparut in lista cu cele mai clickuite/shareuite pe retelele sociale materiale din ultima perioada.

Dar fiti atenti cum s-au gandit altii sa faca. Medium, poate cea mai reusita platforma de gasit materiale bune si foarte bune, a venit cu urmatorul sistem de clasificare a textelor care sunt publicate acolo. Ei calculeaza timpul petrecut pe ele, urmaresc pana si activitatea cititorului - cat stau pe un pasaj, cum si cand dau scroll ca sa citeasca mai departe. Asta in ideea de a nu fi pacaliti de un user ce deschide materialul si merge in bucatarie sa-si puna doua felii cu zacusca. Ei considera ca timpul bate clickul, bate share-ul pe retelele sociale. Intr-adevar, timpul petrecut pe un anumit material/pe un anumit blog poate fi cea mai serioasa dovada ca acel material/blog/site e chiar citit.

We measure every user interaction with every post. Most of this is done by periodically recording scroll positions. We pipe this data into our data warehouse, where offline processing aggregates the time spent reading (or our best guess of it): we infer when a reader started reading, when they paused, and when they stopped altogether. The methodology allows us to correct for periods of inactivity (such as having a post open in a different tab, walking the dog, or checking your phone). de aici

In topul Medium al celor mai bune articole din ziua sau luna precedenta nu intra articolele cu cele mai bune titluri sau cu cele mai multe shareuri pe Fb sau Tw, ci materialele pe care s-a stat cel mai mult, pe care s-a ajuns intr-un mod natural, firesc pana la paragraful de final.

Va dau si cateva materiale bune pe care le-am citit in ultimele saptamani pe Medium:
1. Famous People Just Keep On Dying
2. Sex Is Sex. But Money Is Money.
3. Here’s Why Public Wifi is a Public Health Hazard
4. How quitting my corporate job for my startup dream f*cked my life up
5. I’m 41, Single and Pregnant.
6. Beatings By Dr. Dre
7. Three Things Little Girls Need From Their Fathers
8. Why Instagram Worked
9. 15 Economic Facts About Millennials
10. I Quit Liking Things On Facebook for Two Weeks. Here’s How It Changed My View of Humanity.

Is multe, foarte multe bune. Daca vreti sa ramaneti superficiali, ramaneti pe Buzzfeed.

Daca ai ajuns pana la paragraful asta, da un share, ca sa stiu ca merita sa scriu si astfel de articole, nu doar postari cu fundul lui Kim Kardashian :)

Tweet

About Author: Andrei

16 thoughts on “Cum se masoara calitatea unui articol

 1. Anda
  November 14, 2014 at 14:51

  Intrebare: in afara de timpul petrecut pe articol, se ia totusi in considerare si numarul de vizitatori?

  Din observatiile mele cu cat o pagina este mai vizualizata, cu atat media de timp pe ea scade. Intr-adevarul, timpul pe site e super important, si pentru Google Adsense de exemplu, o reclama e platita mult mai bine daca se afla pe o pagina cu un timp de site mai mare, insa cred ca e o combinatie de timp si numar de vizite totusi, nu se prea poate una fara alta.

  • Andrei
   November 14, 2014 at 14:57

   Cred ca se mai tine cont si de cate ‘Recomand’ primeste. Nu stiu sigur, dar vazand ca autorii mai cer asta, probabil conteaza. Te loghezi cu contul de Twitter sau Fb. Daca ma urmaresti pe Twitter sau suntem prieteni pe Facebook, is sanse mai mari sa-ti apara pe pagina principala articole la care eu am dat ‘Recomand’.

 2. Robert
  November 14, 2014 at 15:04

  Bagă mai multe din astea:)

  • Andrei
   November 14, 2014 at 15:08

   facem o comparatie de pageviews intre asta si ala cu Kardashian goala, sa vedem ce si cum :)

 3. Reka
  November 14, 2014 at 15:29

  Eu am o singura intrebare… cati oameni cauta calitate si dedicare intr-un articol?

  • Andrei
   November 14, 2014 at 15:41

   Mi-e mai usor sa citesc 14 Things That Inevitably Happen When You Set Up Christmas Decorations decat The Other Side of Diversity (11 min read), dar nu intotdeauna aleg ce-i mai usor. Si eu citesc multe mizerii, ma uit la gifuri, urmaresc clipuri cu rusi ce-si rup gura.

   Nu stiu cati oameni cauta calitatea si dedicarea intr-un articol. Hai sa zicem 3 din 10 romani :)

 4. Alexandra
  November 14, 2014 at 20:43

  Eu cred ca la intrebarea “merita sa scriu si astfel de articole” stii deja raspunsul, nu cred ca ai nevoie neaparat de sharuri pentru asta :)

  Articole de calitate intotdeauna se merita sa scrii, indiferent daca din respect pentru sine sau pentru cititori, sau ambele :)

 5. Mihaela Dămăceanu
  November 14, 2014 at 20:45

  Probabil că cel mai mult se caută amuzamentul, distracţia.

 6. dojo
  November 14, 2014 at 22:01

  Daca ai nervi citeste si asta: https://medium.com/matter/youre-16-youre-a-pedophile-you-dont-want-to-hurt-anyone-what-do-you-do-now-e11ce4b88bdb. Nu e usor de citit, eu am ramas cam socata vreo 3 saptamani dupa asta. E sinistru ce povesteste acolo. Prin vara am descoperit si eu Medium (exact prin povestea asta) si mai intru din cand in cand. Au unele articole senzationale. Am citit cam juma’ din articolele pentru care ai dat link .. foarte interesante.

 7. Birou de mediator
  November 15, 2014 at 12:00

  Daca si Google ar folosi aceleasi criterii, ce bine ar fi !

 8. Gheo
  November 15, 2014 at 14:22

  Are si metoda asta naravurile ei, cred.
  Spre exemplu, eu daca citesc un articol de trei-patru randuri si gasesc ceva interesant in el, asta nu inseamna ca voi sta mai mult decat daca citesc un articol de cateva zeci de randuri, nu, poate ca imi voi aloca timpul necesar sa-l savurez si fara sa am deschisa pagina respectiva o anumita perioada. Pot reflecta la subiect si in alte circumstante. Iar articolele scurte (din cate am inteles de la cei care se pricep la mediul online) sunt cele mai cautate, deoarece ele bat recordul la factorul de suportabilitate al cititorului (adica decizia de a aloca un anumit timp raportata la factorul de interes prezentat in scrierea respectiva, un soi de grad de enervabilitate) 😛

  • Andrei
   November 15, 2014 at 14:26

   Gheo, cei de la Medium stiu (apare la fiecare articol) cat timp iti ia in mod normal sa citesti un anumit articol. Iau in considerare si acest aspect atunci cand masoara timpul petrecut pe material si ‘comportamentul’ cititorului.

 9. Gheo
  November 15, 2014 at 14:33

  Pai treaba asta cu diferenta de timp intre cititul in mod normal si rezultatul masurat de catre ei cred ca e legata mai mult de nivelul de intelegere al cititorului mai degraba asupra subiectului, decat de nivelul interes pe care il preconizeaza ei. E posibil sa ma insel.

  • Andrei
   November 15, 2014 at 14:38

   Gheo, ei iti dau numarul de minute in care tu vei termina de citit (in mod natural, firesc, fara analize, fara comentarii lasate la un paragraf anume ) tot textul. De exemplu, postul la care comentam noi iti ia aproximativ 2 minute.

 10. Gheo
  November 15, 2014 at 14:43

  Asta am inteles, dar eu insistam pe dificultatea textului, caci daca e mai greu de inteles, atunci iti ia mai mult timp ca sa il parcurgi…
  Iar lucrul asta depinde de fiecare cititor in parte.

 11. s4finla
  November 19, 2014 at 07:43

  Ai putea face asa ceva saptamanal sau la 3-4 zile sa dai share la ceva articole mai interesante .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *