O sa dau mereu spaga medicilor

Tin minte cazul unei tinere de 26 de ani ce a murit acum trei ani intr-un spital din Aiud. Astazi a mai aparut un articol pe subiect.

Familia tinerei a acuzat personalul spitalui că este vinovat de moartea femeii, în condiţiile în care pacienta nu ar fi fost supravegheată strict de către cadrele medicale. Mai mult, Patricia Hruşcă a primit şi un bilet de externare din spital cu toate că se ştia că starea de sănătate a acesteia era foarte gravă. Scandalul a ajuns şi la nivel naţional şi a implicat şi Colegiul Medicilor, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Alba. Anchetele efectuate ulterior au absolvit, aşa cum era de aşteptat, de orice vină personalul spitalului din Aiud.

”Medicul de gardă mi-a spus că s-au încercat metode de resuscitare dar nu s-a putut face nimic. Pacienţii mi-au spus altceva. Că se poartă cu ei ca nişte animale. Că medicul vine să îi vadă doar o dată pe săptămână. Au zis că a durat foarte mult până au venit asistentele şi medicul. Nu i s-a pus mască de oxigen, nimic. Prin minimele mele cunoştinţe, dacă i se apasă pieptul i se face mai rău. Nu mi se pare normal ca în 2012 să se moară de insuficienţă respiratorie“, a spus soţul femeii decedate la momentul respectiv. (de aici)

Raportul anchetei spune ca nu exista abateri de ordin etic sau deontologic. Mai pe limba noastra, a potentialilor pacienti, doctorul are dreptul sa ma consulte relativ, fara ochelarii la ochi, in timp ce vede buletinul de stiri, fara sa fie acuzat de malpraxis. Daca vreau atentie, trebuie sa ii pun cateva sutici in buzunarul larg al halatului.

Nu e sanatos pentru sistem ca eu sa sustin spaga pentru doctori, dar e necesar intr-un sistem bolnav. Nu conteaza cati ani mi-am platit CAS-ul, nu conteaza ca am asigurare medicala, nu conteaza ca murim, eu sau ai mei, daca nu primim atentia medicului. Am vazut saptamana trecuta la Moise Guran ca 10 milioane de romani au apelat la spitalele private (stirea e la minutul 27). Adica o unitate medicala unde nu se mai vorbeste de spaga, ci de bani legali pe care trebuie sa-i dai ca sa fii tratat la ei, unde stiu din start ca daca intru, trebuie sa marc banul, dar cei de acolo vor face tot posibilul sa fie bine, avand si aparatura mai moderna si conditii de lucru mult superioare celor din sistemul de stat.

Nu cred in teoria care spune ca trebuie sa ne oprim din a da spaga pentru a se reglementa niste lucruri. Din 3 motive:
1. N-ai cum sa-i convingi pe toti sa nu mai dea, deci voi fi lasat sa astept si altul care a dat intra in fata.
2. Doctorii au salarii destul de mici si deja sunt invatati cu spaga. E greu sa faca treaba buna doar pe salariul din acte.
3. Sanatatea si situatiile disperate nu-mi lasa loc de riscuri, de lasa ca merge si asa. Vreau sa traiesc, nu pot sa mor pentru ca nu am fost adaptat la felul in care merg lucrurile in spitalele noastre.

Speranta mea cea mare nu e legata de rezolvarea acestor probleme de sistem, vreau doar sa am mereu niste bani pusi deoparte in caz ca trebuie sa ajung pe mana medicului.

Tweet

About Author: Andrei

6 thoughts on “O sa dau mereu spaga medicilor

 1. L.
  March 24, 2015 at 20:51

  De acord. Spitalele private castiga tot mai mult teren in fata celor de stat.
  Sigur, la privat te costa. Dar stii din start cat ai de plata si stii ca nu mai e nevoie sa umbli cu “atentii”, din moment ce-ai platit deja. Iar in cadrul spitalelor private si medicii sunt platiti dupa alte standarde.
  In spitalele de stat, problema cea mai mare e statul insusi. Statul care face un management de toata jena si care e capusat de o gramada de indivizi care “cunosc pe cine trebuie” si care inghit mare parte din banii care ar fi trebuit sa ajunga in spitale.

 2. Raducu
  March 25, 2015 at 10:40

  Tipic romanesc, dam spaga sa ne fie noua bine si apoi o dam la modul autist: ca medicii iau spaga. In primul rand gandirea asta de: “numai eu, de ceilalti ma doare in cur” ne-a tinut in loc cu restul civilizatiei, cand dai spaga trebuie sa te gandesti ca influentezi si soarta altora de care esti legat. De ce sa nu isi riste ei cariera cum ne riscam noi viata? pentru ca asta s-ar intampla daca am semnala orice conditionare a actului medical, pai procurorii nu trebuie sa traiasca? fie-ti mila si de ei. De ce as da spaga unor incompetenti? asa imi pun eu problema, cine conditioneaza actul medical nu e profesionist ( un profesionist tine la reputatia pe care si-a construit-o nu o pateaza), merg la privat si am rezolvat treaba. Spaga nu te salveaza de incompetenta doctorului.

  • Andrei
   March 26, 2015 at 14:40

   Raducu, cred ca sunt si medici buni, dar care asteapta bani ca sa vada de pacient. Nu vreau sa risc. Sunt atatia nefericiti pe la tv care fac reclamatii sau dau in judecata, dar in cazurile astea nu cred in reparatii morale.

 3. Raducu
  March 28, 2015 at 12:26

  Nu te poti astepta la o schimbare a sistemului daca nu faci si tu niste sacrificii, mie nu imi plac spagarii si ii voi reclama de cate ori am ocazia.

  • Andrei
   March 28, 2015 at 13:00

   Raducu, repet, nu ma risc cu treaba asta. Si te invit sa-ti imaginezi urmatorul scenariu: ajungi cu cineva drag in spital si observi ca doctorul asteapta spaga pentru a-si face treaba foarte bine - ce faci?

 4. Raducu
  March 28, 2015 at 14:22

  Nu e vorba de risc ci de semnalat autoritatilor, chiar si dupa ce ai dat spaga ( daca e o problema foarte grava). specifici exact ca au conditionat actul medical. Nu e primul flagrant care se face, dar treaba asta trebuie sa continuie, e bunul mers al societatii, daca nu esti capabil sa tratezi oameni trebuia sa te indrepti spre alte meserii nu intr-una in care partea umana e vitala. Am vazut si alti medici care condamna spaga, si pe net are unul blog. E parerea mea, poate e gresita dar altfel nu vad o schimbare daca nu punem si noi osul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>