8 diferente intre un psiholog si un speaker motivational

Am urmarit astazi un pic discutiile pe subiectul Lorand Soares Szasz si zambeam prost la cati naivi exista in tara asta care cred in acest domn si in cursurile lui. Si pe Facebook am ‘prieteni’ care erau foarte deranjati de ce a scris Zoso despre aceasta Maica Tereza a antreprenorilor din Romania.

Si am realizat de ce romanii nu prea merg la psiholog, dar merg la conferinte pe tema motivationala sau cumpara cartile mincinosilor care iti spun ca tu esti cel mai important om de la tine din chiloti.

1. Speakerul motivational iti spune ca in doua ore, dupa cursul lui, vei iesi din sala alt om.
Psihologul iti spune ca este ceva de munca cu tine, ca ai nevoie de cateva sedinte (de obicei minim 5) ca sa puteti schimba ceva impreuna.

2. Speakerul motivational iti spune lucruri pe care vrei sa le auzi - esti special, o sa reusesti, vei ajunge om de succes.
Psihologul nu-ti spune cacaturi, stiti amandoi ca nu esti special si ca nu esti acolo ca sa te faca sa te simti un zeu, ci sa repari aspecte care te trag in jos.

3. Speakerul motivational iti vinde adevarul.
Psihologul s-ar putea sa aiba la fel de multe intrebari si incertitudini ca tine, dar stie sa te indrume spre sursa problemelor tale. De multe ori am plecat de la psiholog cu mai multe ganduri fata de cand am intrat.

4. Speakerul motivational iti spune jumatati de povesti sau povesti despre care nu stie tot adevarul.
Psihologul nu te imbrobodeste cu povestile altora, suntem atat de diferiti incat ce a mers la 99% din oameni, la tine s-ar putea sa nu mearga.

5. Speakerul motivational are intotdeauna o lista cu X pasi de facut pentru a reusi viata.
Psihologul nu poate sa-ti garanteze nimic, nici macar nu stie in cate sedinte puteti incheia colaborarea.

6. Speakerul motivational a fost o persoana simpla, saraca. Acum a reusit. O sa-ti spuna ca e de succes.
Psihologul este o persoana simpla, cu venituri decente, n-a reusit in viata - Nobody Knows What The Hell They Are Doing.

7. Speakerul motivational vorbeste din carti, copiindu-i pe altii sau, maxim, din propria experienta.
Psihologul iti vorbeste dupa cativa ani de scoala in domeniu + 5-10 ani de experiente cu diferiti pacienti, diferite probleme.

8. Speakerul motivational are foarte putina responsabilitate fata de parcursul tau pe viitor.
Psihologul stie, constientizeaza ca are o responsabilitate destul de mare cand vine vorba de sanatatea ta mintala si parcursul ulterior.

Uite, acest Audi R8 e foarte misto, imi place, dar costa aproape 200.000 de euro.

audi-r8-2015

Speakerul motivational: Andrei, tine doar de tine sa-l ai, tu poti sa faci asta. Daca altii au putut, tu de ce nu ai putea?
Psihologul: Andrei, cunoscandu-te, cred ca poate e gresit sa-ti pui un astfel de target, avand in vedere ca tu ai doar maruntis pus deoparte. Tine de o gramada de lucruri ca sa ajungi sa-l ai. Plus ca, gandeste-te: ti-l doresti cu adevarat? Crezi ca asta te va face cu adevarat fericit?

Care cred eu ca e cel mai bun motivator? Nevoia. Bang, baga-mi 10 lei in cont.

Sursa foto Audi, sursa featured image.

Tweet

About Author: Andrei

10 thoughts on “8 diferente intre un psiholog si un speaker motivational

  1. Anne-Marie
    March 11, 2015 at 15:19

    Zi, bre, care-i BRD-ul, meriți 10 lei.

  2. Raducu
    March 11, 2015 at 18:43

    nici psihologii nu pot repara oamenii cu probleme grave dapoi speakerii astia ce promit marea cu sarea.
    Apropo “Suarez” asta ce afaceri a pornit? ca nu ma intereseaza ca a fost gradinar, oare “succesul” lui nu se aseamana cu succesul unui preot ortodocs?

    • Andrei
      March 11, 2015 at 19:42

      Raducu, poate reuseste un psihiatru. Nu stiu ce afaceri a pornit Suarez, dar poate sa te convinga pe tine sa-ti incepi o cariera… in MLM.

  3. Olga
    March 11, 2015 at 19:17

    Don’t get me started on this. Am învățat destulă psihologie încât să mă deranjeze și pe mine când văd ce fel de iluzii vând oameni de genul astă povestind generalități și vorbind în platitudini și clișee care la final nu schimbă nimic în om.
    Oricum, bine punctat articolul. 🙂

    • Andrei
      March 11, 2015 at 19:44

      Olga, cred ca pentru voi e si mai frustrant, eu doar ma minunez de cati naivi sunt.

  4. Albert Manuel
    April 10, 2015 at 00:01

    Nu ai cum sa impaci si varza si capra…sunt fel si fel de naivitati…si cu asta am spus tot.

  5. Pingback: Yalom Despre beneficiile psihoterapiei de lunga durata | Cris A Levitchi
  6. Pingback: De ce nu ne transformam peste noapte | Cris A Levitchi
  7. Mois Daniel
    January 10, 2016 at 19:36

    De ce vă legaţi de Lorand Soares Szasz? Voi habar nu aveţi că ăi de merg la el la cursuri descoperă esenţialul, că au EI o problemă, un tipar comportamental iraţional, un blocaj mental, limitativ, şi abia atunci ies din faza de NEGARE, şi intră în fazele de acceptare/pregătire, în care psihologul (cu specializare în psihoterapie) îi poate ajuta.
    Altfel, ei ar fi fost mulţumiţi cu eşecul lor permanent, şi ar fi refuzat orice dezvoltare personală pe care le-o poţi implementa ca psiholog.
    Cineva e bine să le deschidă ochii, şi abia apoi ajung la profesionişti, şi se implică în succesul LOR.

  8. Cristina
    February 16, 2016 at 10:20

    Foarte bine sintetizate diferentele. Felicitari! Mai este o categorie care merita o atentie la fel de amanuntita: diferenta intre MULTITUDINEA de COACH-i de pe piata (facuti pe banda rulanta) si psihologi. Pe mine ma ingrozeste gandul ca acum se fac certificari in “meseria” de coach asa, de catre oricine, pentru oricine… in vreo 30 de ore de pregatire, bla-bla….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *