Cand o sa ne fie mai bine

Cred ca 90% din ce urmeaza sa traiesti tine de felul in care reactionezi la ce ti se intampla. Evident ca avem parte si de hazard, de ghinion prostesc ori de situatii incredibil de ciudate, care nu ne lasa sa traim. Dar, in mare parte, tine doar de noi.

Totusi, cred ca eu, de unul singur, nu pot schimba tara. O iau incet, incercand sa influentez pozitiv (macar nu negativ) niste oameni, sa nu pun mizerii si stiri false pe blog/Facebook (influentez niste oameni care ar putea fi parintii copiilor cu care va creste si copilul meu - e important sa nu sustin cocalarismul, prostul gust si dezinformarile).

****
40 de ani. In 40 de ani se va face tara asta bine. Nu dintr-odata, adica nu pe 18 ianuarie 2057 va fi Romania ca Austria. Dar teoria mea este ca in 40 de ani se vor schimba un pic generatiile. Va fi vremea cand generatia mea, nascuta in anii 80′, va fi cea mai invechita. Adica eu si nebunii mosnegi din jurul meu vom fi impotriva la tot ce nu intelegem. Dar cred ca vom intelege multe.

1. Biserica nu va mai avea influenta de acum. Oamenii de varsta mea inca mai cred in Dumnezeu (fiecare cu felul in care il percepe), dar 90% dintre ei detesta biserica. Efectiv noi crestem (si eventual formam niste prunci) cu ideea ca institutia aia e defecta rau. Ca imaginile astea sunt rezultatul a doua mari cancere: comunism + biserica. Astea doua ne-au tinut pe loc multe zeci de ani. Se spune ca spre batranete ne intoarcem fata spre divinitate, dar, dupa tot ce au reusit burtosii imbracati in negru sa faca rau, vom sti foarte bine sa facem separarea dintre institutie si Dumnezeu.

2. Vor disparea cei care inca mai au doar televizorul ca mijloc de informare. Generatia mea are acces la internet din adolescenta. Am citit statusul unui tanar care era efectiv mahnit pe parintii lui, care urmaresc doar Antena 3 si RTV. Succesul acestui tip de televiziune se va diminua. Avem surse de informare corecta la doua click-uri distanta. Observ trendul de a cauta veridicitatea informatiilor. Nu cred ca vor disparea, nici ei, nici privitorii, dar cu siguranta nu-mi imaginez ca oameni cu care astazi stau la masa se vor uita la Antena 3 in 2050. Dar da, la clipuri cu pisici, cazaturi funny si balbe ne vom uita si atunci.

3. Internetul si accesul la informatie si cultura rafineaza gusturile si hranesc creierul. Orice comparatie intre ce traieste un copil acum si ce am trait noi, dar mai ales ai nostri, in copilarie, iti poate da speranta. Am mai vorbit, eu cred in noua generatie. Stiu ca nu se mai joaca ascunselea si ratele si vanatorii, dar, dupa ce iesiti din cazanul cu nostalgie, veti realiza ca vremurile se schimba. Separat de asta, toate cursurile gratuite pe care le poti face, informare despre educatie financiara, antreprenoriat, felul in care ne putem uita, raporta si chiar discuta cu idolii nostri, toate ideile cool si utile pe care le vedem la altii, filme bune etc.

4. Vacantele pe dincolo ne influenteaza tot mai mult. Generatia care nu stia exact unde e America pe harta (dar visa sa ajunga acolo) va disparea. Multi dintre parintii nostri n-au iesit niciodata din tara. N-au vazut cat de putin si gustos mananca italianul, n-a observat cat de bine arata gospodaria austriacului, cu siguranta nu stie ca sudul Frantei ar putea sa-i schimbe perceptia asupra vietii. Bunicii nostri, nici atat. Dar noi am fost. Si-o sa mai tot mergem. Si de fiecare data cand ma intorc de undeva ma gandesc la ce nu avem si ce am putea imbunatati. Doar un exemplu despre cum iesirile iti pot influenta perceptiile: am vazut pe strada cupluri gay (acum cativa ani), mi-am dat seama ca nu ma deranjeaza - fac parte din cei care vor merge la vot, daca vreodata, in timpul vietii mele, as putea sa-i ajut. Influenta pozitiva din vest va schimba putin, pe felia ei, societatea romaneasca.

Maka, poate ai uitat ca si tinerii au votat PSD. Stiu, dar sunt tineri crescuti, formati si influentati in niste case cu oameni de care va ziceam mai sus. Nu toti, evident. Mai poti fi prost informat, superficial, troll sau cumparabil. Putem avea pareri diferite si despre PSD, dar saptamanile astea ne-au demonstrat tuturor ca oamenii astia ne vor tine cu becul stans in urmatorii 4 ani. Dar poate iesim in strada, cine stie 😉

Nu cred ca generatia mea este mai buna decat cele de dinainte. Nu vreau deloc s-o ardem superior. Sunt constient ca am avut noroc de niste vremuri mult mai bune, cu tot felul de resurse si influente care ne-au scos capul din nisip. Cred doar ca, in 40 de ani, cand eu o sa fiu cel mai ofilit, sacait si basinos batran (dar nu dobitoc, sper), tara asta va arata mai bine, pentru ca cei mai tineri decat mine s-au format intr-o societate cu mai putin Antena 3, pupat moaste si teorii bagate in cap de comunisti (sau rusi, cum le mai spune in 2017), cum ca am fi vreo natie speciala, dacii liberi pulenmaturi.

Poate sunt eu optimist. Sau poate sunteti voi pesimisti. Dar matematica mea e simpla: cred ca generatiile urmatoare vor avea mai multe influente pozitive decat negative.

Tweet

About Author: Andrei

14 thoughts on “Cand o sa ne fie mai bine

  1. ianca
    January 19, 2017 at 10:39

    Offfff, de ce m-am nascut in ’91… 😛
    Cum iei in considerare faptul ca tot mai multi vor sa plece, mai ales ca “vacantele pe dincolo” ne influenteaza mult? De la studii, la job… la tot. Crezi ca in 40 de ani vor ramane cei care sa construiasca acel “mai bine”?

    • Andrei
      January 19, 2017 at 13:21

      ianca, vom mai fi cativa 🙂

  2. CristinaTM
    January 19, 2017 at 18:21

    Cred că tot ce ai scris este valabil pentru cei din categoria noastră socială și cei din categorii sociale superioare. Dacă te uiți puțin la cum pun problema oameni de vârsta noastră și mai tineri cu 5-10 ani, dar care se află în categorii sociale mai puțin fericite decât noi (sunt foarte mulți, chiar dacă noi nu-i vedem decât rar), s-ar putea să îți schimbă părerea. Analfabetismul funcțional e în floare în generația de după noi. În plus, degeaba avem acces la informație acum, mulți nu știu să facă diferența între digi24 și TNR, luând de bun ceea ce noi considerăm glumă. Vezi câți oameni tineri dau share la articole de pe site-uri suspecte (îmi vine acum în minte Efemeride) și vezi câți dintre ei au citit în viața lor o carte, fără să fie obligați de profesorul de română. Ar fi frumos să fie cum spui tu, îmi doresc din suflet să ai dreptate, dar nu cred că e realist decât într-o foarte mică măsură.

    • Andrei
      January 20, 2017 at 13:07

      Deci, mai mult de 40 de ani?!

      • Marius Cucu
        January 21, 2017 at 15:26

        Pleaca generatia cu TV-ul, vine generatia ce nu face diferenta intre stiri false si cele adevarate de pe internet. Clase de oameni mai putin inteligente intotdeauna vor exista.

  3. L.
    January 19, 2017 at 22:06

    O postare optimista. E bine, avem nevoie de asa ceva 🙂
    Acum, daca-mi permiti…

    1. Da, influenta bisericii va scadea. Insa nu cred ca asta se va intampla la un nivel suficient incat sa faca o diferenta. Noi gandim in ani sau - cel mult - in decenii. Biserica gandeste in secole. Mi-e simpatic Papa asta de-acum, insa mare parte din ceea ce face e marketing (bine gandit).

    2. Cei care au doar televizorul ca mijloc de informare sunt in principal cei care nu citesc, cei carora le e lene sa caute daca o stire e reala sau nu. Lenea asta intelectuala n-o sa dispara. Se transmite de la o generatie la alta. E comoda, tine de cald. Hraneste ignoranta care, la randul ei, da o senzatie vaga de fericire (ce nu stii, nu te afecteaza).

    3. Internetul si accesul la informatie, pentru cei lenesi (d.p.d.v. intelectual) o sa-i poarte in continuare pe site-uri gen expunere punct com, etc. Vor fi in continuare manipulati, doar ca probabil ca nu de catre aceiasi poli de influenta.

    4. Vacantele pe dincolo le facem in mod diferit doar cei care dorim sa vedem intr-adevar cum traiesc ceilalti. Cei care merg sa stea cu burta la soare intr-un resort, la all-inclusive, ca sa se simta boieri pentru o saptamana inainte sa revina la jobul pe care-l urasc - nu merg ca sa vada cum traiesc altii. Merg ca sa vada ceilalti de pe Facebook cum traiesc ei, pentru o saptamana dintr-un an.

    Probabil ca directia in care se indreapta lumea se va schimba intr-adevar in 40 de ani. Insa am dubii mari ca schimbarea asta va fi una semnificativa. Noi, cei care gandim asa ca in postarea asta, vom fi tot in minoritate.

    Dar… asa gandesc acum. Pesimist. Poate-n 40 de ani o sa mi se schimbe parerea. Voi trai si voi vedea, sper 🙂

  4. Andrei
    January 20, 2017 at 13:11

    L, eu tot compar posibilele influente asupra generatiilor. Cred tare de tot in aia cu biserica. De fapt, cred in toate. Poate am o perioada in care am ales sa fiu optimist.

    • L.
      January 20, 2017 at 20:10

      Vom vedea, Andrei. Vom vedea.

  5. Jorjette
    January 22, 2017 at 23:43

    Abia astept momentul in care vor fi tot mai putini, chiar foarte putini cei care nu stiu sa separe biserica de Dumnezeu.

    In ceea ce priveste tembelizorul, personal am incetat de vreo cativa ani sa ma mai uit la el, in gol… Am observat ca numarul celor care au renuntat la televizor e in crestere (am intalnit destule persoane care prefera sa faca ceva constructiv, decat sa stea in fata televizorului, in special a emisiunilor de 2 lei care ruleaza). Noroc ca sunt cateva posturi educationale care merita sa le urmaresti - bineinteles ca nu sunt romanesti.

    L - totul este schimbator de la un moment la altul. Ceea ce conteaza cu adevarat este ceea ce se schimba in noi, mai degraba ce anume lasam sa se schimbe. Sunt in noi conceptii, frici, traume, de care tinem cum dintii si care nu ne lasa nici pe noi sa vedem mai departe de acest cadru.

  6. L.
    January 24, 2017 at 21:17

    @Jorjette : De acord. Insa tendintele sociale / ideologice se pastreaza mai mult decat pe parcursul unei singure generatii… din pacate.

  7. un sas
    January 25, 2017 at 14:34

    Ca in orice ecuatie perfecta, nu pui la socoteala factorul perturbator. In istoria ultimilor 150 de ani, la intervale de 2 generatii, a intervenit cate un conflict major care a schimbat total destinele lumii. De ce 2 generatii? Pai e cam limita in timp de la care mai auzi cate ceva despre atrocitatile intamplate intre aceste intervale, direct prin viu grai de la parinti si eventual bunici. Dupa asta intervine uitarea si propaganda. Crezi ca istoria se repeta intamplator? Priveste la ce se intampla in jurul nostru si adu-ti aminte cum a inceput al doilea razboi mondial. Parerea mea.

    • Andrei
      January 25, 2017 at 14:49

      un sas, in primul rand, bun venit pe aici.

      Crezi ca va mai fi un razboi mondial (cu tot ce implica el) de genul primelor doua?

  8. Dani
    February 10, 2017 at 22:12

    40 de ani? E prea mult. Eu cred ca in 20 de ani o sa vedem foarte multe schimbari, majoritatea pe care le-ai mentionat. Oamenii au inceput sa inteleaga ca si noi putem sa avem o tara ca in strainatate. Trebuie doar sa facem ceva in privinta asta.

  9. Carmen
    May 26, 2017 at 11:09

    Buna ziua,
    Ma numesc Carmen Herisanu si reprezint itdepot.ro , site lider in industria de echipamente si solutii software si hardware pentru canalul B2B. Va contactez deoarece as dori sa stiu daca putem lucram impreuna si care sunt conditiile si termenii unei colaborari. Mentionez ca ma ocup de optimizarea site-ului itdepot.ro iar o potentiala colaborare va merge in aceasta directie prin redactarea si publicarea de advertoriale cu link-uri. De asemenea mentionez ca discutam de o colaborare pe o perioada mai lunga de timp.
    Multumesc.
    Carmen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *