6 caracteristici ale pupatorului de moaste

Un domn din Braila, cercetator, membru al Institutului de Istorie a religiilor, a mers prin 22 de pelerinaje individuale si doua de grup, pe la toate adunarile pupatorilor de moaste din Romania. Dupa 4 ani de cercetari, a scris o carte despre fenomenul asta: Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor in Romania contemporana.

Ce a descoperit braileanul:
1. Pentru credinciosi, asteptarea e la fel de importanta ca pupatul moastelor. Cu cat astepti mai mult, cu atat primesti mai multa iertare si mantuire. La unele pelerinaje se ingusteaza intentionat randul cu garduri metalice, ca sa dureze mai mult, sa simta omul ca a suferit pentru mantuire.

2. Asteptarea, infometarea si frigul sau caldura pe care le indura sunt considerate dezvoltare personala. “Am întâlnit oameni care lucrează în corporaţii, care mi-au spus «Eu am un coach fizic şi unul spiritual, care mi-a spus că trebuie să mă duc la pelerinaj ca să mă construiesc interior».”

3. Pentru unii, asta e concediul anual. “Pentru pelerinul care pleacă din sat este excursia anuală. Ei nu se duc în Grecia, Bulgaria, Spania la plajă. Asta este modalitatea lor de-a face turism. De multe ori mi-au spus pelerinele-femei că mai scapă şi ele de bărbat. Pelerinajele dau dependenţă.”

4. Pelerinii nu-i au la suflet pe politicieni. Nu va bucurati, doar ii enerveaza ca politicienii vin si se baga in fata.

5. Oamenii nu simt ca dau bani preotilor, ci fac un troc cu Dumnezeu. “Ce-am putut vedea e că oamenii care dau bani, fie că e vorba de domnul procuror, fie de Aneta Todiraşcu din Văscăuţii din Deal, nu simt că dau banii bisericii. Ei fac un schimb informal cu divinitatea pe care n-o pot vedea. Ei răsplătesc serviciile Divinităţii”

6. Pelerinajul ii ajuta sa treaca cu bine peste iarna grea. E ca si cum ne pregatim noi de iarna cumparandu-ne bocanci si geaca groasa. “Pentru pelerinii rurali, Sfânta Parascheva e un punct bine fixat în viaţa lor, care le spune că am trecut şi prin asta, putem intra în iarnă liniştiţi.”

Via. Sursa foto

Tweet

About Author: Andrei

One thought on “6 caracteristici ale pupatorului de moaste

  1. adizzy
    October 18, 2014 at 00:06

    is this for real? nu de alta, dar mi-as cumpara cartea daca chiar contine note de genul ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *