BOR, semnele sunt acolo, pe Facebook!

Xulescu si 11 others shared a link. O bucata dintr-un clip mai lung cu un preot care e normal. Institutia bisericii e tot mai haterita pentru ca nu pare in stare sa se adapteze la vremurile actuale. Si cand apare un domn imbracat in sutana, care nu vorbeste lemne, are carisma, e la curent cu ce se intampla cu adevarat in jurul lui si poate sa adapteze dogmele la problemele pe care le au oamenii in 2015, suntem dati pe spate, mirati, ne vine sa dam share, ca s-a intamplat un fel de minune.

Nu l-am vazut pe tot. Doar partea pusa pe Facebook si cateva minute in plus din clipul de mai sus.

“- Am un tata alcoolic, cum as putea sa-l fac sa se schimbe?
- continuand sa-l sprijiniti. Incercati sa cresteti intre d-voastra si el relatia de incredere, ca sa va spuna motivul pentru care bea. N-am vazut alcoolic care sa bea de fericire” Da, e psihologie 1.1, dar n-a zis sa se roage, sa-l aduca in biserica, sa-i arate calea, sa-l intoarca cu fata la Dumnezeu, sforaielile alea.

Generatia ce vine dupa mine nu cred ca mai intra in biserica. Dar mai aveti o sansa: sa le aratati ca in biserici mai sunt si oameni de astia. La ce entuziasm si laude am citit pe Facebook despre preotul de mai sus, mi se pare ca asta ar fi varianta castigatoare. Domn parinte sa para un prieten mai citit, un psiholog, un tovaras, sa-ti dea un sfat, o idee, omul care ar putea sa te faca sa-ti pui intrebarile pe care chiar trebuie sa ti le pui.

Nu cred ca tinerii ce vin vor mai crede ca popa e mijlocitorul dintre ei si Dumnezeu, o sa li se para total aiurea sa se bage sub sutana, sa va spuna ca au facut sex la 13 ani, ca au fumat un cui de ala bun, iar voi sa nu-i mai primiti in biserica pana nu-si fac canoanele alea penibile. Psiholog, nu popa, amic, nu duhovnic, variante mai bune, nu pedepse.

Nu stiu daca BOR are pagina de Facebook, dar as baga 100 de lei intr-un sponsored post cu clipul parintelui Necula.

Clip via.

Tweet

About Author: Andrei

9 thoughts on “BOR, semnele sunt acolo, pe Facebook!

 1. colaholicu
  June 29, 2015 at 17:05

  Referitor la “dar n-a zis sa se roage, sa-l aduca in biserica, sa-i arate calea, sa-l intoarca cu fata la Dumnezeu, sforaielile alea.”, io consider ca tre’ si alea, da’ nu sa faci doar asta si dup-aia sa stai cu mainile in san si sa astepti cumva, de undeva, izbavirea vietii. O credinta fara fapte e moarta..

  • Andrei
   June 29, 2015 at 17:36

   oarecum de acord, dar vreau mai intai ‘tehnica’ propusa de Necula.

 2. Ciprian
  June 29, 2015 at 19:19

  Aș remarca încă o chestie - și un ceas stricat e corect de două ori pe zi.
  Adică dacă-l cauți pe domnul promovat mai sus, vei găsi și altfel de intervenții de-ale sale care ar schimba puțin ‘caracterizarea personajului’. Are de exemplu un clip despre religia în școli în care categorisește rapid tinerii din occident ca fiind distruși moral și ‘idioți cu aere universitare’, după care trece prin câteva erori de logică și ajunge să blameze decizia CCR pe un complot comunisto-ateu.
  La fel face într-o emisiune la Realitatea TV, în care Emil Moise a fost pus în față cu 4 apologeți (inclusiv dl. Necula).

  Scuză-mă, dar aș fi mai atent la ‘lupi în haine de oaie’ și n-aș promova un personaj de genul ăsta doar pentru că e mai spălățel și mai puțin anacronic decât frații lui întru Domnul.

  • Andrei
   June 29, 2015 at 19:47

   Ciprian, mersi de completare. Is constient ca are si el porcariile lui. Nu incercam neparat sa-l promovez, ci mai mult sa-l dau exemplu de om din institutia bisericii care nu vorbeste doar lemne. Mi se pare ca el, fata de multi altii, merita un pic mai multa atentie.

 3. Gina
  June 29, 2015 at 21:26

  Ciprian, am urmarit mai multe conferinte cu pr. Necula si tind sa cred ca citatele mentionate de tine sunt scoase dintr-un context si nu este o opinie generala a parintelui despre tinerii din occident.

 4. Carmen
  June 29, 2015 at 22:20

  In calitate de ce are el nevoie de atentie, ca nu inteleg? Biserica si religia nu au de ce sa fie promovate. E relatia ta dintre tine si dumnezeu, intre care nu trebuie sa se bage nimeni.
  Sa se promoveze ca daca ai in familie un alcoolic te duci la doctor. Daca ai o depresie te duci la psiholog. Si in general pentru orice problema ai te duci la cineva specializat. Nu la un preot care l-a citit pe Coelho.

  • Andrei
   June 30, 2015 at 12:47

   Carmen, pare diferit de ceilalti. Cred ca e mare lucru.

 5. Claudiu Avram
  June 30, 2015 at 17:58

  Salutare tuturor.
  Andrei ești de apreciat pt că vezi posibilă existența unui preot accesibil zilelor noastre, totuși mi se pare că nu înțelegi rostul și misiunea lui. Preotul nu trebuie să fie un psiholog care îl ancorează pe cel cu probleme în ideea izbăvirii personale. Preotul este medic, doctor care se pune la dispoziția celui aflat în suferință. Uneori recomandă grijă, alteori dă medicamente, iar în situațiile mai grave operează cu bisturiul. El nu lucrează cu instrumente banale, omenești. Așa cum vindecarea bolnavului nu stă în puterea medicului ci în puterea tratamentului dat de medic, asemenea vindecarea celui bolnav sufletește stă în harul care îl marchează pe acela prin intervenția preotului. Oricum ar fi, Dumnezeu vindecă și trupește și sufletește.
  Nu e vb că psihologia și medicina nu ar fi bune. Evident ele sunt necesare, dar nu trebuie confundat preotul cu psihologul.
  Pe de altă parte schimbarea dogmelor Bisericii este o nebunie. Doamne ferește! Păi adevărul despre Dumnezeu este și va fi același mereu. Lumea vrea să îl schimbe pe Dumnezeu după propriile fantezii. Păi mama ta, dacă este urâtă și demodată trebuie schimbată? Mama mea fie ea bună fie rea sau cum o fi rămâne mama mea. Aș putea merge pe stradă și aș zice către o femeie care mi se pare mai modernă că e mama mea. E normal asta? Nu ne mai plac părinții că sunt demodați, nici preoții că sunt retardați, nici Dumnezeu că e moralist…
  Aș putea argumenta la nesfârșit cât de strâmb si necinstit vedeți lucrurile.
  Întradevăr Biserica trebuie să-și revizuiască anumite aspecte, dar nu cele dogmatice sau morale. Asta e dovada autenticității Bisericii că stă în picioare de 2000 de ani în ciuda tsunamiului distructiv al istoriei. Asta e dovada că spre deosebire de toate lucrurile lumii care își întind rădăcinile în adâncul pământului (asemenea copacilor), Biserica își are trunchiul (trupul) pe pământ și rădăcina în cer.
  Toate cele bune și multă înțelepciune NOUĂ TUTUROR.

 6. Claudiu Avram
  June 30, 2015 at 18:35

  Carmen credința și Dumnezeu nu sunt o “problemă personală”. Ideea ta este de fapt de natură protestantă ba chiar new-age-istă. Niciodată nu vei avea acces la Dumnezeu prin sine, decât prin ceilalți. Ca să faci un bine e nevoie de trei persoane. Cel care face binele, cel care primește binele și Dumnezeu. Exact așa cum un copil ca să primească bani de înghețată de la tata o roagă pe mama sau pe un frate să îl ajute să convingă pe tata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *